Aktualne novice

Okoljske NVO so razočarane nad sklepi Evropskega sveta

dodano: 30.3.2010

Ljubljana, 29.3.2010; www.itr.siEEB – Evropski okoljski biro, največja evropska mrežna okoljska organizacija, je zelo razočaran nad slabim začetkom, ki ga je Evropski svet namenil Strategiji Evropa 2020. V času, ko smo priča precejšnjemu osredotočenju na gospodarski primanjkljaj v Grčiji, se zdi, da voditelje držav članic EU bolj malo zanima zagotoviti, da bi Strategija EU 2020 Evropo popeljala iz ogromnega okoljskega primanjkljaja, v katerem se nahaja.

Prizadevanjem za okoljsko, socialno in gospodarsko trajnostno Strategijo EU2020 se je pridružilo tudi osem slovenskih organizacij civilne družbe, ki so predsednika vlade Boruta Pahorja pred začetkom Evropskega sveta pozvale, naj podpre Strategijo EU2020 za ljudi in planet. Pri tem so se sklicevale na Manifest Pomladne zveze1 (na voljo tudi v slovenščini)2, ki natančno opredeljuje predloge široke evropske platforme civilne družbe za Strategijo EU 2020. Pahor jim še ni odgovoril.

Anamarija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj, podpredsednica EEB, je predstavila mnenje EEB o izidih Evropskega sveta:

Evropski svet je geslo "pametna, vključujoča in trajnostna rast" spremenil v staro mantro lizbonske strategije "rast in delovna mesta ". Voditelji držav se obnašajo, kot da ni nobene okoljske krize, ki bi jo bilo treba rešiti.

Osupljivo je, da v ozadju motivacije za novo strategijo ni omenjen boj proti podnebnim spremembam ali potreba po nizkoogljičnem gospodarstvu. Potreba po učinkovitosti rabe virov, ki jo je Komisija poudarjala kot pomemben del nove strategije, je v sklepih Evropskega sveta prav tako popolnoma odsotna.

Evropska komisija je sicer predlagala, da bi v Strategijo zapisali glavne energetske/podnebne sklepe iz decembra 2008, ki vključujejo obveznost EU, da zmanjša svoje emisije toplogrednih plinov do leta 2020 za 20% (v primerjavi z letom 1990). Prav tako je omenjala napredovanje k cilju zmanjšanja za 30%, "če bodo razmere ustrezne".

S temi besedami je Komisija odprla priložnost za izboljšanje domače podnebne politike EU, toda Evropski svet je ta vrata popolnoma zaloputnil. Voditelji držav EU so naredili velik korak nazaj na staro stanje, kjer od drugih držav v svetu zahtevajo sprejetje primerljivih obveznosti. To nima popolnoma nobene zveze z ustvarjanjem nizkoogljičnega gospodarstva tu v Evropi, ki ga lahko sprožimo le z ambicioznim zmanjšanjem domačih izpustov toplogrednih plinov.

Zelo pozitivno pa je, da Evropski svet izrazil, da se zavezuje k novemu cilju za biotsko raznovrstnost, ki ga je izoblikoval Okoljski svet 15. marca letos3 [1]. Obenem pa je obžalovanja vredno, da Svetu ni uspelo narediti naslednjega logičnega koraka – vključitvi tega cilja med glavne cilje za EU 2020.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: