Aktualne novice

Davek na "junk-food" v Romuniji

dodano: 30.3.2010

http://www.mreza-zdravja.siNov davek na t.i. junk hrano so s 1. marem 2010 uvedli v Romuniji. Prihodki iz tega naslova bodo šli v zdravstvene programe. Zdi se, da bi lahko tak premik pomenil celo temelje za svetovni precedens.

Novi davek bo dosegel pravne osebe, ki proizvajajo, uvažajo ali predelujejo nezdrava živila z visoko vsebnostjo soli, maščob, sladkorja in dodatkov.

Natančneje so to proizvodi, opredeljeni kot:
    * Proizvodi hitre prehrane;
    * Industrija tort in sladkarij;
    * Prigrizki in čipsi;
    * Pijače, razen ustekleničene vode in svežega soka.

Prav tako je dejal, da je prosil upravo, da pripravi natančne podrobnosti o načinih novega davka. Kot je obljubil, bodo potekali dogovori s proizvajalci in distributerji izdelkov.

Prihodki, ki se zbirajo od 1. marca 2010, se bodo šteli za dohodek ministrstva za zdravje in bodo porabljeni za zdravstvene programe.

Ministrstvo upravičuje svoj odločitev z dejstvom, da vedno več ljudi v Evropi trpi zaradi debelosti, kar povečuje tveganje za sladkorno bolezen, hipertenzijo in prezgodnjo smrt.

"Nezdrava hrana poveča število smrtnih žrtev in porabo v zdravstvu, zmanjšuje produktivnost, škoduje kakovosti življenja in zmanjšuje pričakovano življenjsko dobo," pravi dokument ministrstva.

Dragos Frumosu, vodja romunske živilske industrije zveze, opozarja, da bo posledica novega davka dvig cen, prav tako pa bodo proizvajalci preusmerili svoje poslovanje v druge države.

Frumosu se je tudi pritožil, da je bil osnutek zakona pripravljen brez javne razprave.

O davku na hitro prehrano, imenovanemu tudi "davek junk hrane" ali "Whopper davek", se je razpravljalo mnogo let v ZDA, vendar še nikoli ni bil uveden.

Vir: http://www.euractiv.com/en/health/romania-country-introduce-junk-food-tax/article-188647<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.