Aktualne novice

Davek na "junk-food" v Romuniji

dodano: 30.3.2010

http://www.mreza-zdravja.siNov davek na t.i. junk hrano so s 1. marem 2010 uvedli v Romuniji. Prihodki iz tega naslova bodo šli v zdravstvene programe. Zdi se, da bi lahko tak premik pomenil celo temelje za svetovni precedens.

Novi davek bo dosegel pravne osebe, ki proizvajajo, uvažajo ali predelujejo nezdrava živila z visoko vsebnostjo soli, maščob, sladkorja in dodatkov.

Natančneje so to proizvodi, opredeljeni kot:
    * Proizvodi hitre prehrane;
    * Industrija tort in sladkarij;
    * Prigrizki in čipsi;
    * Pijače, razen ustekleničene vode in svežega soka.

Prav tako je dejal, da je prosil upravo, da pripravi natančne podrobnosti o načinih novega davka. Kot je obljubil, bodo potekali dogovori s proizvajalci in distributerji izdelkov.

Prihodki, ki se zbirajo od 1. marca 2010, se bodo šteli za dohodek ministrstva za zdravje in bodo porabljeni za zdravstvene programe.

Ministrstvo upravičuje svoj odločitev z dejstvom, da vedno več ljudi v Evropi trpi zaradi debelosti, kar povečuje tveganje za sladkorno bolezen, hipertenzijo in prezgodnjo smrt.

"Nezdrava hrana poveča število smrtnih žrtev in porabo v zdravstvu, zmanjšuje produktivnost, škoduje kakovosti življenja in zmanjšuje pričakovano življenjsko dobo," pravi dokument ministrstva.

Dragos Frumosu, vodja romunske živilske industrije zveze, opozarja, da bo posledica novega davka dvig cen, prav tako pa bodo proizvajalci preusmerili svoje poslovanje v druge države.

Frumosu se je tudi pritožil, da je bil osnutek zakona pripravljen brez javne razprave.

O davku na hitro prehrano, imenovanemu tudi "davek junk hrane" ali "Whopper davek", se je razpravljalo mnogo let v ZDA, vendar še nikoli ni bil uveden.

Vir: http://www.euractiv.com/en/health/romania-country-introduce-junk-food-tax/article-188647<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: