Aktualne novice

Koliko korakov še do brezmesnega jedilnika v šolah in vrtcih?

dodano: 6.4.2010

Nina Ojsteršek
Predenca 22a
3240 Šmarje pri Jelšah
 
Ministrstvo za zdravje
Štefanova 5
1000 Ljubljana
 
Ministrstvo za šolstvo in šport
Masarykova cesta 16 
1000 Ljubljana

Spoštovani!

Vegetarijanska prehrana se vedno bolj širi in tako se prehranjuje vedno več otrok, zato sem pripravila peticijo, ki zahteva uvedbo takega jedilnika v šole in vrtce kot opcijo. Kot je že omenjeno tudi v besedilu peticije, se vse največje svetovne prehranske organizacije strinjajo, da je prehrana brez mesa povsem sprejemljiva tako za odrasle kot za otroke. Njihova stališča temeljijo na sodobnih znanstvenih dognanjih. Zato ni prav nobenega sodobno znanstveno-medicinskega zadržka, ki bi preprečeval uvedbo vegetarijanske opcije v šole in vrtce.

Z velikim številom podpisov, ki so bili zbrani preko peticije, teh je približno 4000, je razvidno, da veliko staršev želi tako alternativo v šolah ali vrtcih. Trenutno je ta alternativa nekje možna samo z zdravniškim izkazom, drugje pa po dogovoru z vodstvom vzgojno-izobraževalnih ustanov, kar je v glavnem v nasprotju z zgoraj omenjenimi stališči strokovnih organizacij. Dejstvo, da alternativna prehrana v teh ustanovah marsikje že obstaja, torej nakazuje, da problem ni logistične narave, pač pa je plod zastarelih in z znanostjo navzkrižnih si direktiv. Zato na osnovi podpisov staršev ter stališč strokovnih organizacij predlagam, da odstranite vse prepreke za uvedbo vegetarijanske opcije v vrtce in šole.

V prilogi pošiljam peticijo in zbrane podpise.

Lep pozdrav,

Nina Ojsteršek

Predenca, 30.3.2010

Priloga:

-          zbrani podpisi
-          peticija

V vednost (s peticijo brez podpisov):

-          Združenje občin Slovenije, Zrinjskega 9, p.p. 2011, 1001 Ljubljana
-          Skupnost občin Slovenije, Partizanska cesta 1, 2000 Maribor
-          Poslanec Matevž Frangež, Državni zbor RS, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana
 
 
 
Na naslovu: http://www.dz-rs.si/index.php?id=94&o=90&unid=VPP|561014B5BCF99C15C12576DD0048E2F1&showdoc=1 pa boste našli besedilo poslanske pobude Matevža Frangeža za priznanje vegetarijanstva kot pravice otroka in otrokovih staršev s prenovo standardov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah. V presojo Državnemu zboru je bila dana 5. marca 2010.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: