Aktualne novice

Koliko korakov še do brezmesnega jedilnika v šolah in vrtcih?

dodano: 6.4.2010

Nina Ojsteršek
Predenca 22a
3240 Šmarje pri Jelšah
 
Ministrstvo za zdravje
Štefanova 5
1000 Ljubljana
 
Ministrstvo za šolstvo in šport
Masarykova cesta 16 
1000 Ljubljana

Spoštovani!

Vegetarijanska prehrana se vedno bolj širi in tako se prehranjuje vedno več otrok, zato sem pripravila peticijo, ki zahteva uvedbo takega jedilnika v šole in vrtce kot opcijo. Kot je že omenjeno tudi v besedilu peticije, se vse največje svetovne prehranske organizacije strinjajo, da je prehrana brez mesa povsem sprejemljiva tako za odrasle kot za otroke. Njihova stališča temeljijo na sodobnih znanstvenih dognanjih. Zato ni prav nobenega sodobno znanstveno-medicinskega zadržka, ki bi preprečeval uvedbo vegetarijanske opcije v šole in vrtce.

Z velikim številom podpisov, ki so bili zbrani preko peticije, teh je približno 4000, je razvidno, da veliko staršev želi tako alternativo v šolah ali vrtcih. Trenutno je ta alternativa nekje možna samo z zdravniškim izkazom, drugje pa po dogovoru z vodstvom vzgojno-izobraževalnih ustanov, kar je v glavnem v nasprotju z zgoraj omenjenimi stališči strokovnih organizacij. Dejstvo, da alternativna prehrana v teh ustanovah marsikje že obstaja, torej nakazuje, da problem ni logistične narave, pač pa je plod zastarelih in z znanostjo navzkrižnih si direktiv. Zato na osnovi podpisov staršev ter stališč strokovnih organizacij predlagam, da odstranite vse prepreke za uvedbo vegetarijanske opcije v vrtce in šole.

V prilogi pošiljam peticijo in zbrane podpise.

Lep pozdrav,

Nina Ojsteršek

Predenca, 30.3.2010

Priloga:

-          zbrani podpisi
-          peticija

V vednost (s peticijo brez podpisov):

-          Združenje občin Slovenije, Zrinjskega 9, p.p. 2011, 1001 Ljubljana
-          Skupnost občin Slovenije, Partizanska cesta 1, 2000 Maribor
-          Poslanec Matevž Frangež, Državni zbor RS, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana
 
 
 
Na naslovu: http://www.dz-rs.si/index.php?id=94&o=90&unid=VPP|561014B5BCF99C15C12576DD0048E2F1&showdoc=1 pa boste našli besedilo poslanske pobude Matevža Frangeža za priznanje vegetarijanstva kot pravice otroka in otrokovih staršev s prenovo standardov zdravega prehranjevanja v vzgojno izobraževalnih ustanovah. V presojo Državnemu zboru je bila dana 5. marca 2010.

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.