Aktualne novice

Napredizem in znanizem!

dodano: 6.4.2010

Sanja Lončar (uvodnik aprilskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)Naša visoka znanost pogosto ravna kot otroci v peskovniku. Ti uživajo v lastnih igrah ustvarjanja in se ne obremenjujejo s posledicami. Za razliko od otroških potic in gradov pa produkti naše znanosti še kako posegajo v naše  življenje, naše okolje in naša telesa. Z vsakim dnem nastane nekaj novih kemikalij ali tehnologij, za katere nam zatrjujejo, da so varne, zato ker tako pravita VELIKI DOKTOR ZNANOSTI in VELIKI KAPITAL, ki stoji za njim, in ker ni dokazov, da ne bi bile varne. Iz znanosti in napredka smo naredili novo ideologijo. Lahko bi ju imenovali napredizem ali znanizem, ker gre zagotovo še za enega izmed -izmov, nič boljšega od tistih, ki smo jih poznali že v preteklosti in smo jih že plačali z milijonskimi žrtvami.

Če ne verjamete sodobni znanosti in institucijam, ki jo uveljavljajo, potem vas imajo za primitivca, ki bi se rad vrnil v kameno dobo.

Ko izrazite svoj dvom v to ali ono kemikalijo, od uradnih predstavnikov države pogosto slišite, kako je z njo vse v redu, ker je prestala postopek registracije, kar pomeni, da je varna. Ko pa jih spomnite, da so vam popolnoma enako trdili tudi za azbest, DDT, PCB in vrsto drugih snovi ter zdravil, ki so jih po tragičnih izkušnjah odstranili iz prodaje, pa skomignejo z rameni in vam povedo, da znanost napreduje in da teh posledic s takratnimi spoznanji ni bilo možno predvideti.

Sposobni so torej proizvesti nekaj novega, niso pa sposobni oceniti, v kakšni meri je ta novost varna. Izdelke bodo dali na trg, ker nimajo dokazov, da bi bili nevarni, tiste, ki bodo vanje podvomili, pa bodo označili za nasprotnike napredka.

Če berete te odstavke in se sprašujete, ali ste nori vi ali tisti, ki si drznejo to storiti, vas lahko potolažim, da v tem niste osamljeni. S to našo opredelitvijo napredka, znanosti in novih tehnologij je očitno nekaj hudo narobe, zato smo se odločili tej temi nameniti več prostora tudi v naših novicah. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.