Aktualne novice

Napredizem in znanizem!

dodano: 6.4.2010

Sanja Lončar (uvodnik aprilskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)Naša visoka znanost pogosto ravna kot otroci v peskovniku. Ti uživajo v lastnih igrah ustvarjanja in se ne obremenjujejo s posledicami. Za razliko od otroških potic in gradov pa produkti naše znanosti še kako posegajo v naše  življenje, naše okolje in naša telesa. Z vsakim dnem nastane nekaj novih kemikalij ali tehnologij, za katere nam zatrjujejo, da so varne, zato ker tako pravita VELIKI DOKTOR ZNANOSTI in VELIKI KAPITAL, ki stoji za njim, in ker ni dokazov, da ne bi bile varne. Iz znanosti in napredka smo naredili novo ideologijo. Lahko bi ju imenovali napredizem ali znanizem, ker gre zagotovo še za enega izmed -izmov, nič boljšega od tistih, ki smo jih poznali že v preteklosti in smo jih že plačali z milijonskimi žrtvami.

Če ne verjamete sodobni znanosti in institucijam, ki jo uveljavljajo, potem vas imajo za primitivca, ki bi se rad vrnil v kameno dobo.

Ko izrazite svoj dvom v to ali ono kemikalijo, od uradnih predstavnikov države pogosto slišite, kako je z njo vse v redu, ker je prestala postopek registracije, kar pomeni, da je varna. Ko pa jih spomnite, da so vam popolnoma enako trdili tudi za azbest, DDT, PCB in vrsto drugih snovi ter zdravil, ki so jih po tragičnih izkušnjah odstranili iz prodaje, pa skomignejo z rameni in vam povedo, da znanost napreduje in da teh posledic s takratnimi spoznanji ni bilo možno predvideti.

Sposobni so torej proizvesti nekaj novega, niso pa sposobni oceniti, v kakšni meri je ta novost varna. Izdelke bodo dali na trg, ker nimajo dokazov, da bi bili nevarni, tiste, ki bodo vanje podvomili, pa bodo označili za nasprotnike napredka.

Če berete te odstavke in se sprašujete, ali ste nori vi ali tisti, ki si drznejo to storiti, vas lahko potolažim, da v tem niste osamljeni. S to našo opredelitvijo napredka, znanosti in novih tehnologij je očitno nekaj hudo narobe, zato smo se odločili tej temi nameniti več prostora tudi v naših novicah. << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: