Aktualne novice

Tožba proti nedovoljeni sprostitvi gensko spremenjene koruze

dodano: 12.4.2010

(objavljeno v zadnji številki 2009) Ökologie und Landbau 4/2009Nemška državna združenja Bioland, Demeter, Zveza za okolje in varstvo okolja in Zveza za varovanje okolja Nemčija so v sredini julija 2009 pri državnem tožistvu v Stuttgartu podale tožbo proti nedovoljeni sprostitvi gensko spremenjene koruze.

Osnova za tožbo je zmotna sprostitev koruze z deležem gensko spremenjenih sort MON810 in NK603 podjetja Monsanto na najmanj 170 he v pokrajinah Baden-Württemberg in Rheinland-Pfalz spomladi leta 2009. Sorta NK 603 po evropskem pravu ni dovoljena za sejanje. Da bi se izognili škodi in posledicah za človeka in naravo, ki jih ni moč predvideti, so združenja v zadnjih tednih od uradov za dovoljenje v pokrajini Baden-Württemberg večkrat zahtevala takojšnjo žetev in uničenje onesnažene koruze. Pristojni uradi se doslej upirajo, da bi uničili nasade in povedali, na katerih površinah se sporni nasadi nahajajo.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.