Aktualne novice

V TISTIH DNEH UPORABLJAM … KORUZNO »PLASTIKO«!

dodano: 12.4.2010

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveV Evropi je vsako leto proizvedenih 24 milijard damskih higienskih vložkov – za enkratno uporabo. To je stolp velik kot nogometno igrišče in visok 200 m. Ker je vsak damski vložek težak približno 6 g, porabimo letno (za 90 milijonov žensk) 144.000.000 kg materialov. Vsaj 40 % teže damskega vložka predstavljajo nerazgradljivi sintetični plastični materiali – takšen je v večini primerov tudi tisti material, ki je v dotiku s kožo.

Na trgu so že nekaj časa dostopni ženskemu zdravju veliko bolj prijazni vložki iz nebeljenega ekološko pridelanega bombaža, zdaj pa je tehnologija napravila še korak bliže k naravi in ustvarila vložke, ki se v 16 dneh razgradijo v naravnem kompostu. Govorimo o vložkih iz koruznega škroba.

V koruznih zrnih je shranjen škrob, ki nastaja pri fotosintezi in ga rastlina uporablja kot »gorivo«  za svojo rast. S posebnim postopkom kuhanja in mletja koruznih zrn ta škrob izolirajo in ga predelajo v sladkor. Nato uporabijo mikroorganizme, ki s fermentacijo iz sladkorja naredijo mlečno kislino. Molekule mlečne kisline se združujejo v obroče, imenovane laktidni monomeri, ti pa se nato odpirajo in med seboj povezujejo v dolge verige polilaktidnih polimerov (proces polimerizacije). Tako nastanejo organska vlakna, ki so po kakovosti popolnoma primerljiva s sintetičnimi plastikami, hkrati pa so 100 % razgradljiva in izdelana iz 100 % obnovljivih virov. Damski vložki narejeni iz njih so hipoalergenski in naravno prepustni (»dihajo«), s čimer preprečujejo razvoj bakterij.

Škrobna vlakna pa so uporabna tudi za izdelavo embalaž za hrano, oblačil, preprog ipd.

Za vse, ki ste morda pomislili na GS koruzo in gojenje ogromnih količin koruze za vlakna namesto za prehrano, še tale podatek: v postopku izdelave organskih plastičnih vlaken niso uporabljene GS rastline, vlakna pa so lahko izdelana iz kateregakoli škroba, ki ga je v obilju tudi v drugih množično razširjenih rastlinah (npr. sladkorna pesa, sladkorni trs, pšenica …).  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.