Aktualne novice

Zdravo iz avtomata?

dodano: 15.4.2010

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveKolikokrat se vam je že zgodilo, da ste sredi tedna ostali brez sveže ekološke zelenjave in se s težkim srcem odločili za odhod v trgovino, ker so pač ekološke tržnice ponavadi samo ob sobotah?

No, zdaj je tudi ta problem rešila nova tehnologija, in sicer tako, da boste lahko odslej kupovali zdrave (večinoma ekološke) pridelke lokalnih kmetov 24 ur na dan, 7 dni na teden – in to na tržnici. V aprilu bo namreč na ljubljanski osrednji tržnici postavljen prvi slovenski – REGIAMAT. Gre za napravo, ki na prvi pogled spominja na klasične avtomate z večinoma nezdravimi prigrizki od čipsov do čokoladic. A že drugi pogled pove, da boste iz tega avtomata dobili sveže lokalno sadje in zelenjavo, mleko in mlečne izdelke, zdrave testenine in marmelade …

Naprava je opremljena z dodelano grelno in hladilno tehniko, ki skrbi za neoporečnost izdelkov v kakršnihkoli vremenskih razmerah.  
T. i. »telemetrični modul« preko e-pošte ali mobilnega telefona prenaša lastniku podatke o zalogi, temperaturi ipd. in tako preprečuje, da bi se lahko kdaj znašli pred praznim avtomatom ali s pokvarjenim izdelkom v rokah. Dodan pa je še poseben sistem za dvigovanje in spuščanje, ki varno dostavi v vaše roke tudi občutljivejše izdelke, kot so npr. steklenice z jabolčnikom.

Če ste morda pomislili, da bodo zdaj še na tržnici stroji kradli delo ljudem, naj vas pomirimo. Marsikateri kmetovalec si enostavno ne more privoščiti, da bi vsak dan hodil na tržnico prodajat svoje pridelke, saj jih mora najprej pridelati. REGIAMAT je tako tudi za same pridelovalce dobra rešitev, saj namesto njih opravlja delo na tržnici. Hkrati pa imajo pridelovalci možnost, da izdelkom sami določijo cene, saj ni nobenih posrednikov med njimi in končnimi kupci.

Pred dobrim letom dni smo navdušeno pozdravili prve mlekomate, ki so se do danes razširili že po celi Sloveniji, v zadnjem času pa se pojavljajo tudi takšni z ekološkim mlekom. Upamo, da bo to uspelo tudi regiamatom, saj je to še en način, kako neposredno povezati pridelovalce zdrave hrane s končnimi potrošniki.

Več  informacij o regiamatih:  
Regija d.o.o., 041 391 340.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.