Aktualne novice

Zdravo iz avtomata?

dodano: 15.4.2010

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveKolikokrat se vam je že zgodilo, da ste sredi tedna ostali brez sveže ekološke zelenjave in se s težkim srcem odločili za odhod v trgovino, ker so pač ekološke tržnice ponavadi samo ob sobotah?

No, zdaj je tudi ta problem rešila nova tehnologija, in sicer tako, da boste lahko odslej kupovali zdrave (večinoma ekološke) pridelke lokalnih kmetov 24 ur na dan, 7 dni na teden – in to na tržnici. V aprilu bo namreč na ljubljanski osrednji tržnici postavljen prvi slovenski – REGIAMAT. Gre za napravo, ki na prvi pogled spominja na klasične avtomate z večinoma nezdravimi prigrizki od čipsov do čokoladic. A že drugi pogled pove, da boste iz tega avtomata dobili sveže lokalno sadje in zelenjavo, mleko in mlečne izdelke, zdrave testenine in marmelade …

Naprava je opremljena z dodelano grelno in hladilno tehniko, ki skrbi za neoporečnost izdelkov v kakršnihkoli vremenskih razmerah.  
T. i. »telemetrični modul« preko e-pošte ali mobilnega telefona prenaša lastniku podatke o zalogi, temperaturi ipd. in tako preprečuje, da bi se lahko kdaj znašli pred praznim avtomatom ali s pokvarjenim izdelkom v rokah. Dodan pa je še poseben sistem za dvigovanje in spuščanje, ki varno dostavi v vaše roke tudi občutljivejše izdelke, kot so npr. steklenice z jabolčnikom.

Če ste morda pomislili, da bodo zdaj še na tržnici stroji kradli delo ljudem, naj vas pomirimo. Marsikateri kmetovalec si enostavno ne more privoščiti, da bi vsak dan hodil na tržnico prodajat svoje pridelke, saj jih mora najprej pridelati. REGIAMAT je tako tudi za same pridelovalce dobra rešitev, saj namesto njih opravlja delo na tržnici. Hkrati pa imajo pridelovalci možnost, da izdelkom sami določijo cene, saj ni nobenih posrednikov med njimi in končnimi kupci.

Pred dobrim letom dni smo navdušeno pozdravili prve mlekomate, ki so se do danes razširili že po celi Sloveniji, v zadnjem času pa se pojavljajo tudi takšni z ekološkim mlekom. Upamo, da bo to uspelo tudi regiamatom, saj je to še en način, kako neposredno povezati pridelovalce zdrave hrane s končnimi potrošniki.

Več  informacij o regiamatih:  
Regija d.o.o., 041 391 340.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: