Aktualne novice

TEŠ 6: KORAK NAPREJ ALI NAZAJ?

dodano: 15.4.2010

RTV SLO, 6.4.2010Če v Šoštanju ne bo novega bloka termoelektrarne, bo država morala zapreti proizvodnjo elektrike v Šoštanju in premogovnik v Velenju, je na okrogli mizi o TEŠ 6 v Velenju dejal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. S tem bi bili verjetno edina država v Evropski uniji, ki bi pod zemljo pustila za 43 let zalog domačega energetskega vira ter na cesto poslala 3000 ljudi, posredno pa še vsaj dvakrat toliko, je dodal. "Zato drugega koraka ni, razen če se odločimo, da bomo zaprli proizvodnjo v nekaterih podjetjih kot so Talum, papirnice, jeklarne, ki so intenzivni porabniki električne energije. Tako bi zmanjšali porabo električne energije za tretjino. To pa je še vsaj 10.000 brezposelnih ljudi iz dejavnosti, ki v tem trenutku še vedno ustvarjajo dokaj veliko dodano vrednost," je bil jasen gospodarski minister.

Prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Borut Meh se ne strinja s tistimi, ki menijo, da bi bila gradnja TEŠ 6 korak nazaj: "Če vlaganje v najsodobnejšo tehnologijo, zmanjšanje emisij in delovna mesta z visoko dodano vrednostjo pomeni korak nazaj, potem ne vem, kje živimo. Vse, kar počnemo, namreč počnemo prav zato, da bi na tem področju naredili korak naprej." Nasprotniki termoelektrarn skušajo po njegovem mnenju prikazati, kako drage so, predvsem zaradi emisijskih kuponov, a politika trgovanja z njimi po njegovem mnenju visi v zraku, saj nekatere že skrbi padec cene kuponov. Dejstvo namreč je, da v svetu ni globalne politike trgovanja z dovolilnicami za izpuste ogljikovega dioksida, pač pa shema deluje zgolj na območju EU, je še dodal Meh.

Direktor Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik je prepričan, da ni nič narobe s tem, če želi vlada pridobiti še dodatna mnenja in preveriti že pripravljene dokumente. Pripravljavci projekta imajo čisto vest in vsi dokumenti kažejo na smotrnost projekta, zato prvi mož termoelektrarne verjame, da se bo vlada znova prepričala o tem.

A direktorica Umanotere Vida Ogorelec Wagner ima drugačno mnenje. Dejala je, da je omenjena investicija kratkoročno korak naprej, dolgoročno pa najbrž ne. "Ogljik postaja nova valuta, izpusti toplogrednih plinov pa z uvajanjem avkcij po letu 2012 dobivajo svojo ceno. Nihče ne ve, kakšna bo ta cena, zato je v zvezi s podobnimi naložbami trenutno precej negotovosti. Zagovorniki večkrat poudarjajo, da v Nemčiji gradijo 29 elektrarn na premog, ob tem pa pozabijo povedati, da jih je bilo devet v zadnjih letih ustavljeno, ker so si investitorji premislili zaradi velike negotovosti glede cene ogljika v prihodnje," je pojasnila.

Po njenih besedah je dejstvo tudi to, da so v Sloveniji sedanji izpusti na prebivalca petkrat večji, kot je nosilna sposobnost planeta. Vsaj do leta 2050 moramo zato v Sloveniji izpuste zmanjšati za 80 odstotkov, kar pa bi pomenilo izpuste, kot jih sedaj proizvaja šoštanjski kompleks. Cilji so zato z realizacijo projekta po njenem do leta 2020 dosegljivi, pod pogojem, da se z njegovo uveljavitvijo ustavi peti blok, po letu 2030 pa premoga za takšno energetsko izrabo ne bi več smeli uporabljati.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.