Aktualne novice

VSAK ČETRTI NEVARNI NEPREHRANSKI IZDELEK JE NEVAREN ZARADI KEMIKALIJ

dodano: 21.4.2010

ENDS 15.4.2010Sistem Evropske unije za opozarjanje pred nevarnimi neprehranskimi izdelki RAPEX je lani zaznal več nevarnih izdelkov, ki so vsebovali nevarne kemikalije. Vsak četrti nevarni izdelek predstavlja nevarnost zaradi kemikalij, leta 2008 je bilo takih le petina izdelkov. Povečanje je odraz lanske popolne prepovedi dimetil fumarata, preparata za daljšo obstojnost usnjenega pohištva ali obutve.

Največ nevarnih izdelkov prihaja iz Kitajske, kar 60 odstotkov, delež se od leta 2008 skoraj ni spremenil. Takrat je bilo nevarnih izdelkov iz Kitajske 59 odstotkov. Število nevarnih tekstilnih izdelkov se je z 9 povzpelo na 23 odstotkov, a na vrhu so še vedno igrače, ki predstavljajo 30 odstotkov nevarnih izdelkov. Neodisne raziskave so potrdile, da kar 20 odstotkov igrač na trgu ne ustreza varnostnim predpisom.

V sistemu RAPEX je bilo lani skoraj dva tisoč opozoril pred nevarnimi izdelki. To je potrdtev, da je sistem od vzpostavitve leta 2004 "postal vzor učinkovitosti sodelovanja držav na tem področju," je prepričan evropski komisar za zdravje in potrošniško politiko John Dalli. EU je izboljšala sodelovanje s Kitajsko, komisija pa si prizadeva za sporazum z ZDA. Varnost izdelkov bo izboljšalo tudi boljše sodelovanje z organizacijo pristojno za standarde CENELEC.

Poročilo RAPEX na http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/docs/2009_rapex_report_en.pdf< /a><< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: