Aktualne novice

SLOVENIJO JE ČISTILO 250 TISOČ LJUDI

dodano: 21.4.2010

RTVSLO, 17.4.2010Največja čistilna akcija v zgodovini Slovenije je na divja odlagališča privabila 250 tisoč prostovoljcev, ki so v soboto 17. aprila očistili sedem tisoč divjih odlagališč in sprehajalnih poti po vsej Sloveniji. Organizatorji akcije na tiskovni konferenci niso mogli zadrževati navdušenja, ko so sporočili, da je v akciji sodelovalo več kot 12 odstotkov prebivalcev Slovenije. Najbolj dejavni so bili v občini Pivka, kjer se je čiščenja udeležilo kar 35 odstotkov vseh občanov. V akcijo so se vključile skoraj vse občine in različne organizacije ter podjetja. Našli so marsikaj, med drugim mino iz druge svetovne vojne, pri Novi Gorici pa so našli tudi avtobus in 26 avtomobilov, dan prej na pregledu lokacije pa celo človeško truplo. Kot so poudarili organizatorji, so lokacije pregledovali dan prej ravno zato, da ne bi prišlo na dan akcije do kakršnih koli presenečenj.

Vsi tisti, ki so se odločili za sodelovanje pri akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, so se zbrali ob 9. uri zjutraj na približno 3.000 zbirnih mestih po vsej državi, akcija pa je trajala do 14. ure. Število se je čez dan hitro vzpenjalo, kot pravijo tudi zato, ker so počasi prek SMS-ov udeleženci na terenu sporočali število prostovoljcev v centralo. Do 10.30 so tako organizatorji našteli 87 tisoč prostovoljcev, število je do 11.30 skokovito naraslo na 170 tisoč, nato so poročali o 194 tisoč prostovoljcih, na koncu pa je številka narasla že na 250 tisoč ljudi.

Odpadke je sproti odvažalo okoli tisoč tovornih in smetarskih vozil, da bi zmanjšali obremenjenost krajevnih deponij, a ker so prostovoljci zbrali veliko smeti, so se, predvsem v Ljubljani pojavile težave s prevozom. Pričakujejo, da bo končno število zbranih odpadkov 80 tisoč kubičnih metrov.

V pripravah na akcijo je nastal tudi velik register divjih odlagališč po Sloveniji, ki ga nenehno dopolnjujejo in bo tudi služil za nadaljnjo orientacijo. Pri tem velja omeniti tudi to, da je po četrtkovi seji vlade minister za okolje Roko Žarnić dejal, da bo seznam vseh popisanih in evidentiranih nezakonitih odlagališč podlaga, na kateri bo njegovo ministrstvo v prihodnjih tednih pripravila strateški načrt ravnanja z odpadki. To naj bi naredili v enem mesecu.

Več: www.ocistimo.si.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: