Aktualne novice

Kemično onesnaževanje zaradi gnojil

dodano: 22.4.2010

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveNitrati, kemikalije, ki jih najpogosteje najdemo v gnojilih, predstavljajo neposredno nevarnost za dojenčke, če je njihov nivo v vodi višji od dovoljenega. Ob zaužitju se v prebavilih pretvorijo v nitrite. Ko se le-ti absorbirajo v krvni obtok, se vežejo na hemoglobin in mu preprečijo, da bi dovajal kisik celicam. Višje koncentracije nitritov lahko povzročijo »sindrom modrega otroka« (zaradi pomanjkanja kisika koža pomodri) in celo smrt, če se takoj ne poišče zdravniška pomoč. (Starejši otroci niso v tako veliki nevarnosti, ker imajo encime, ki spodbujajo ponovno tvorbo hemoglobina.)

Še posebej občutljivi za ta sindrom so dojenčki, ki so že bolni in med tem jedo hrano ali pijejo vodo, okuženo z nitrati, oziroma pijejo mleko za dojenčke, pripravljeno z vodo, okuženo z nitrati.

Če se nivo nitratov v vodi poviša, ne pijte vodovodne vode niti z njo ne pripravljajte hrane. Vretje take vode namreč koncentracijo nitratov še poveča.

To je zelo pomembno tudi za starejše ljudi, doječe matere in nosečnice.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.