Aktualne novice

BIogoriva - zdravilo hujše od bolezni?

dodano:

Tednik GZS

Poročilo OECD (http://www.oecd.org/dataoecd/40/25/39266869.pdf), objavljeno pred okroglo mizo o trajnostnem razvoju, opozarja, da imajo biogoriva zelo omejene možnosti zmanjšati toplogredne pline, ne da bi vplivala na dviganje cen prehrambenih izdelkov.
Prispevek večine biogoriv k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov je manjši kot 40 %. Ko se k okoljski bilanci prišteje še uporaba gnojil in izguba biološke raznovrstnosti, lahko njihov končni vpliv na okolje celo preseže vpliv fosilnih goriv. Ob tem je pričakovati, da bodo zaradi pridelave biogoriv cene prehrambenih izdelkov v naslednjem desetletju ne le visoke, ampak tudi naraščale.
Poročilo priporoča, da naj vlade večji poudarek namenijo energetskim prihrankom in večji učinkovitosti vozil. Na poročilo se je že odzvala tudi okoljska organizacija Friends of the Earth (http://www.foe.co.uk/resource/press_releases/oecd_warning_over_biofuels_11092007.html), ki poziva, naj se EU odreče 10% ciljnemu deležu biogoriv in prisili proizvajalce vozil k večji "eko-učinkovitosti".<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: