Aktualne novice

Radiacija, ki jo povzročajo CT skenerji..

dodano: 25.4.2010

Reuters, 14. december 2009....je v letu 2007 povzročila 29.000 rakavih oboljenj in ubila 15.000 američanov. To so sklepi študije objavljene v znanstveni reviji Archives of Internal Medicine.

»Skozi raziskavo smo spoznali, da je sevanje CT naprav veliko večje, kot smo sprva mislili in je tudi število primerov raka, ki jih takšna diagnostika lahko povzroči, precej veliko«, je izjavila Dr. Rita Redberg, urednica omenjene revije.

CT skeniranje omogoča zdravnikom dober vpogled v telo, kar zmanjšuje potrebo po diagnostičnih posegih, vendar CT naprave izpostavljajo pacienta tudi do 100-krat večjemu radioaktivnem sevanju kot bi ga dobili z rentgenskim snemanjem pljuč.

Ločena študija Dr. Rebecce Smith-Bindman in kolegov z univerze California, San Francisco, je analizirala konkretne podatke o 1119 pacientih, ki so bili izpostavljeni različnim diagnostičnim pregledom s CT napravami v letu 2008. Ugotovili so, da so doze radioaktivnega sevanja odvisne od vrste pregledov in se gibljejo od 2 millisieverts pri rutinskem pregledu glave do 31 millisieverts pri abdominalnih pregledih, ki pogosto zahtevajo več posnetkov istega organa.

Za primerjavo: povprečni Američan je na leto izpostavljen radiaciji v vrednosti 3 millisievertsov, zaradi zemeljskega sevanja ali letenja z letali. Za to vrednost menijo, da zdravju ni škodljiva.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.