Aktualne novice

Kompost v domači kuhinji

dodano: 27.4.2010

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveV trgovini kupite plastično kantico za smeti, namestite vanjo biorazgradljivo vrečko za organske odpadke in ste veseli, ker ste »eko«. In po treh dneh pridnega polnjenja je na dnu kantice smrdeča luža, s pokrova kaplja, gnijoči odpadki pa ob vsakem odpiranju puhnejo v vašo kuhinjo oblak smradu. Poznate to zgodbo? Ste se že kdaj spraševali, ali se da biti »eko« tudi na manj smrdeč način? Seveda se da! In še celo zelo preprosto – s pomočjo žive narave.

V naših Novicah smo že zelo veliko pisali o bakterijah, tako škodljivih kot koristnih. Glavna lastnost obojih je, da zelo rade jedo. Razlika pa je v tem, da slabe s svojim hranjenjem (torej razgradnjo organskih snovi) povzročajo gnitje, dobre pa fermentacijo. In ko zaprete svoje organske odpadke v plastično posodo, s tem razveselite predvsem slabe bakterije, ki iz njih zelo hitro naredijo gnijočo kepo. To potem vržete na domači kompost v dobri veri, da boste iz njega dobili kakovostno zemljo. A v tej zemlji bo še vedno presežek slabih bakterij …

Rešitev je torej v tem, da organskim odpadkom v svoji kuhinji dodate dobre bakterije. Te namreč ne bodo povzročile gnitja, temveč bodo odpadke predelale s pomočjo fermentacije in tako ohranile vse njihove lastnosti, potrebne, da se v zemlji (tako obdelane lahko namreč zakopljemo direktno v zemljo, brez vmesne faze komposta) spremenijo v kakovosten humus. Za uspešnost tega postopka pa je zelo pomembno, da si priskrbite posodo, ki ima pri dnu pipico, tako da lahko vsak dan sproti odlivate tekočino, nastalo med fermentacijo. In še en razveseljiv podatek: ta tekočina je bogata z dobrimi mikroorganizmi in jo lahko zelo uspešno uporabljate za zalivanje rož (razredčeno z vodo 1:100), čiščenje maščob po stanovanju (mikroorganizmi jih zelo radi pojedo), odmašitev odtokov, čiščenje greznice …

Kljub temu, da je metoda s t. i. efektivnimi mikroorganizmi (EM) videti zelo enostavna, pa je za njeno uspešnost vseeno treba paziti na nekaj podrobnosti. Zato vam svetujemo, da se prej poučite o ustreznih posodah, temperaturah, količinah dodanih EM ipd. Dobre informacije boste našli na: www.em-tehnologija.com ali 041 395 503.

Od organskih odpadkov lahko imate zelo veliko koristi – tudi na nesmrdeč način!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.