Aktualne novice

Koliko nevidnih prijateljev imate?

dodano: 28.4.2010

aprilske novice Skupaj za zdravje človeka in narave


Ali veste, za katero žival je Darwin zapisal, da je bolj vredna od konja, relativno močnejša od afriškega slona in za človeka bolj  pomembna od krave?

Opis se nanaša na deževnika, eno izmed najbolj zaslužnih živali, da danes sploh obstajamo.

Stare kulture so to vedele, zato je Kleopatra izdala celo dekret, s katerim je deževnika razglasila za sveto žival. Egipčani je celo niso smeli odstraniti iz zemlje, kmetom pa je bilo prepovedano, da bi jo vznemirjali. Vse zato, ker so takrat vedeli, kar smo danes pozabili – in sicer, da je njihova blaginja odvisna od rodovitnosti Nila, ta pa je odvisna od pridnega dela deževnikov.

Delo deževnikov je neprecenljivo. Obračajo in oživljajo lahko tla tudi na globini petih metrov, premikajo lahko kamne, ki so petdesetkrat težji od njihove lastne teže. Snovi, ki pridejo iz take zemlje, so vedno bolj alkalne od tistih, ki so prišle noter, obenem pa so obogatene s celo paleto mikroorganizmov, ki jih s svojim delom vztrajno širijo pod našimi nogami. Ta čudežna »alkimija« nenehno razkisava naša tla, njena sluz pa armira prehode in tako omogoča prezračevanje ter utrjuje humusno plast.

Humus, ki ga ustvari deževnik, vsebuje petkrat več dušika, sedemkrat več fosforja in enajstkrat več kalija od zgornjih plasti tal, zato je to najboljše organsko gnojilo, ki si ga lahko zamislite. Če ste jesensko gnojenje zamudili, če vašega komposta ni dovolj in če res želite oživeti svoja tla, poiščite kompost »made by deževniki«. Ne pozabite, da je največje bogastvo v živih mikroorganizmih, zato kupovanje trupel v obliki steriliziranih gnojil, ki jih ponujajo naše hiper-trgovine in vrtni centri, ne pelje daleč.

Za dober živi kompost, ki je nastal na certificirani ekološki kmetiji iz ekološkega hlevskega gnoja (in ne na smetiščih, kot je danes pogosta praksa), se lahko obrnete na g. Vilija Petacija, na telefonski številki: 051 612 456. Njegov kompost deževnikov Lumbrivit ima pH 6,2–7,2 N1%, P2 05 1779 mg/100 g, K2 0 200 mg/100 g in seveda še veliko nemerljivih dobrot, ki jih bodo vaše rastline vesele. Pri gospodu lahko kupite tudi legla kalifornijskih deževnikov.
 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: