Aktualne novice

Blažitev podnebnih sprememb - tehtanje med različnimi uporabami zemljišč

dodano: 21.9.2007

www.umanotera.si

Transportni sektor je v Evropski uniji odgovoren za vedno večji delež emisij ogljikovega dioksida. Z namenom najti rešitev za ta problem se je zastavil cilj uporabe najmanj 10 odstotkov biogoriv do leta 2020. Veliko raziskovalnih projektov je primerjalo uporabo biogoriv z uporabo nafte, malo pozornosti pa je bilo namenjene primerjavi med uporabo zemlje za proizvodnjo biogoriv in ohranjanjem gozdov. Tako so raziskovalci vzeli pod drobnogled potencialne prihranke ogljikovega dioksida teh dveh možnih scenarijev rabe zemljišč v obdobju 30 let.

Končni rezultati so pokazali, da bi bilo bolje - če je cilj blažitev podnebnih sprememb – osredotočiti se na povečanje učinkovitosti uporabe fosilnih goriv, ohranjanje obstoječih gozdov in obnavljanje naravnih gozdov, kot pa preusmeriti se na biogoriva v transportni sektor.

Več: http://ec.eur opa.eu/environment/integration/research/newsalert/pdf/77na1.pdf, http: //eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2003:123:0042:0046:EN:PDF, http://europa.eu/scadplus/leg/en/lvb/l2706 5.htm, Renton@worldlandtrust.org.


 << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: