Aktualne novice

Kar sejemo, to žanjemo!

dodano: 30.4.2010

Sanja Lončar (uvodnik majskih novice Skupaj za zdravje človeka in narave)„Otroške bolezni" so izraz, za katerega smo vajeni, da pomeni prehodne težave z zdravjem in
vzpostavljanjem kakovostnega sistema. Ko pa omenimo besedo hude, kronične ali neozdravljive bolezni, si pod tem predstavljamo starostnike.

Na žalost se ta dva pojma vse preveč približujeta. 50 odstotkov otrok živi z alergijami in jih na igrišču vidimo s pumpicami okrog vratu, vse večje je število otrok z diabetesom, vse večje število otrok na onkologiji, avtističnih, mentalno motenih otrok … vse to postaja naš vsakdan, ki je vse prej kot prehodnega značaja.

V želji, da bi otroke zavarovali pred vsem hudim in jim zagotovili materialne dobrine, ki smo jih morebiti sami pogrešali, smo iz svojih otrok naredili bolnike. S cepivi prepojen imunski sistem postaja vse bolj neučinkovit, z zdravili preplavljena telesa, pa so le odlična podlaga za nove in nove zdravstvene težave. Od sodobne hrane in drugih „dobrot" naše civilizacije ima koristi očitno le kapital.

Lahko se jezimo na okolje, „ki jih zastruplja", šolo, „ki jih ni vzgojila", in zdravnike, „ki jih ne znajo pozdraviti", vendar so to le izgovori, prelaganje odgovornosti in izguba dragocenega časa. Verjemite, da časa nimate veliko. Otrok je edini „projekt", ki ga ne morete prestaviti, delegirati podrejenim, izklopiti ali kako drugače podaljšati rokov za ukrepanje. Še več „obresti na napake" so na tem področju večje, kot pri davčni upravi, sankcije pa neizogibne.

Res zveni šokantno, da bodo današnje generacije otrok živele krajše od nas. Vendar, ko pogledamo, kako sistematično rušimo njihovo zdravje, ta podatek sploh ni presenetljiv. Bolj presenetljivo je, kako malo bi bilo potrebno storiti, da bi bili bolj zdravi in bolj zadovoljni, pa še vedno ne ukrepamo ... Mogoče še niso dovolj bolni?<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.