Aktualne novice

Rešitve za države v razvoju niso v gensko spremenjenih rastlinah, temveč v trajnostnem kmetijstvu

dodano: 5.5.2010

Inštitut za trajnostni razvoj, prevod in priredba članka Herren/Eiteman, Ljubljana, 28.4.2010ZDA so pomemben donator za države v razvoju, toda ker je na svetu danes več lačnih kot kdajkoli prej, so tudi na področju razvojne pomoči ZDA potrebne spremembe. Ameriški senat prav sedaj razmišlja o zakonu, ki bi prenovil način pomoči. Zakon o svetovni prehranski varnosti (Global Food Security Act) naj bi poenostavil postopek pomoči in se osredotočil na dolgoročni razvoj kmetijstva.

Vendar pa se v pripravo zakona, kot je v ZDA že v navadi, s svojimi interesi močno vmešavajo kmetijske multinacionalke, ki želijo vsiliti svoje tudi pri vprašanjih globalne lakote.

Zakon namreč vključuje določilo, ki del sredstev za tujo pomoč namenja razvoju gensko spremenjenih (GS) rastlin. Toda omenjena ni nobena druga vrsta kmetijske tehnologije. Ne preseneča, da je za ta zakon najmočneje lobiral Monsanto...

Celotno novico si preberite na www.itr.si.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.