Aktualne novice

Nevarni neprehranski izdelki

dodano: 6.5.2010

Sončeve pozitivkeSistem Evropske unije za opozarjanje pred nevarnimi neprehranskimi izdelki RAPEX je lani zaznal več nevarnih izdelkov, ki so vsebovali nevarne kemikalije. Vsak četrti nevarni izdelek predstavlja nevarnost zaradi kemikalij, leta 2008 je bilo takih le petina izdelkov. Povečanje je odraz lanske popolne prepovedi dimetil fumarata, preparata za daljšo obstojnost usnjenega pohištva ali obutve.

Največ nevarnih izdelkov prihaja iz Kitajske, kar 60 odstotkov, delež se od leta 2008 skoraj ni spremenil. Takrat je bilo nevarnih izdelkov iz Kitajske 59 odstotkov. Število nevarnih tekstilnih izdelkov se je z 9 povzpelo na 23 odstotkov, a na vrhu so še vedno igrače, ki predstavljajo 30 odstotkov nevarnih izdelkov. Neodvisne raziskave so potrdile, da kar 20 odstotkov igrač na trgu ne ustreza varnostnim predpisom.

V sistemu RAPEX je bilo lani skoraj dva tisoč opozoril pred nevarnimi izdelki. To je potrditev, da je sistem od vzpostavitve leta 2004 "postal vzor učinkovitosti sodelovanja držav na tem področju," je prepričan evropski komisar za zdravje in potrošniško politiko John Dalli. EU je izboljšala sodelovanje s Kitajsko, komisija pa si prizadeva za sporazum z ZDA. Varnost izdelkov bo izboljšalo tudi boljše sodelovanje z organizacijo pristojno za standarde CENELEC.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.