Aktualne novice

Ruski znanstveniki pravijo, da je GS hrana škodljiva

dodano: 8.5.2010

NOVICE ITR; Ljubljana, 22.4.2010


Znanstveniki, ki so opravili preizkus so povedali, da je še prezgodaj za daljnosežne sklepe o nevarnostih GSO za zdravje. Vztrajajo pa, da je potrebno izvesti celovite raziskave.
V Rusiji se je začela tradicionalna vsakoletna prireditev Dnevi obrambe proti nevarnostim za okolje, ki traja od 15. aprila do 5. junija, in sicer z objavo senzacionalnih rezultatov neodvisne raziskave.

Znanstveniki so v njej ugotovili, da so je bila gensko spremenjena soja škodljiva za sesalce in da so živali, ki so uživale gensko spremenjeno krmo, izgubile zmožnost razmnoževanja. Vrsto hrčkov s hitro stopnjo razmnoževanja so dve leti hranili z običajno sojo, ki se pogosto uporablja v kmetijstvu in vsebuje različne odstotke GS organizmov. Drugo skupino hrčkov, kontrolno skupino, pa so hranili s čisto sojo, ki so jo z veliko težavami našli v Srbiji, saj je 95 odstotkov soje na svetu transgene.

V zvezi s poskusom, opravljenim skupaj z Nacionalnim združenjem za varnost genov in Inštitutom za ekološke in evolucijske probleme, je dr. Aleksej Surov povedal sledeče: “Izbrali smo več skupin hrčkov, jih imeli v parih v celicah in jim dajali običajno hrano. Eni skupini nismo dodajali ničesar, druga je bila krmljena s sojo, ki ni vsebovala GS sestavin, tretja skupina je dobivala hrano z določeno vsebnostjo gensko spremenjene soje in četrta s povečano količino GSO. Spremljali smo njihovo vedenje, povečevanje telesne mase in kdaj rodijo mladiče. Najprej je šlo vse gladko. Vendar pa smo opazili precej resne posledice, ko smo iz potomstva teh skupin oblikovali nove pare in nadaljevali z enakim hranjenjem. Rast teh parov je bila počasnejša, svojo spolno zrelost pa so dosegli kasneje. Ko so se skotili njihovi potomci, smo oblikovali nove pare tretje generacije. Do mladičev tistih parov, ki so bili hranjeni z gensko spremenjeno krmo, nam ni uspelo priti. Dokazano je bilo ugotovljeno, da so ti pari izgubili sposobnost kotenja potomcev."

Znanstveniki pa so pri hrčkih tretje generacije odkrili še eno presenečenje. Pojavila se je namreč dlakavost v ustih živali, ki so sodelovale v poskusu. Ni jasno, zakaj se je to zgodilo. Raziskovalci ne more razumeti, zakaj se sproži program za uničenje, kadar se živali hranijo z GS živili. Pravijo, da je ta pojav mogoče nevtralizirati le s prenehanjem uživanja takšne hrane. Posledično znanstveniki priporočajo uvedbo prepovedi uporabe GS hrane, dokler se ne ugotovi njena biološka varnost.

Rezultati ruskih znanstvenikov sovpadajo s tistimi, do katerih so prišli njihovi kolegi iz Francije in Avstrije. Kot prvo, ko so znanstveniki dokazali, da je gensko spremenjena koruza škodljiva za sesalce, je Francija takoj prepovedala njeno pridelavo in prodajo. Ruski znanstveniki, ki so opravili preizkus, so povedali, da je še prezgodaj za ustvarjanje daljnosežnih sklepov o nevarnostih GSO za zdravje. Vztrajajo, da je treba izvesti celovite raziskave. Predlagajo izvedbo projekta “Varnost genske tehnologije” v inovacijskem centru “Skolkovo” v bližini Moskve.

Nadaljnje informacije (viri):
http://rus.ruvr.ru/2010/04/16/6511025.html; The Voice of Russia, April 16 2010<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.