Aktualne novice

»Še vsaka je rodila!« Pravice žensk v obporodnem obdobju

dodano: 13.5.2010

majske novice Skupaj za zdravje človeka in narave


Obporodna skrb za ženske v Sloveniji zaostaja za sodobnimi znanstvenimi izsledki in obporodnimi praksami, v katerih je skrb žensko-osrediščena. To pomeni, da ženska v avtonomni drži postane središče poroda, pri tem pa jo podpirajo zdravstveno osebje in ostali vpleteni. Taka skrb temelji na uresničevanju pravic žensk do odločanja o lastnem telesu, do informirane izbire, do izbire, kje, s čigavo pomočjo in kako bodo rodile. Obporodno obdobje v Sloveniji je vse preveč medikalizirano, tehnologizirano, centralizirano in institucionalizirano.

Prvi namen projekta je informirati in ozavestiti ženske ter njihove najbližje o njihovih pravicah v obporodnem obdobju, o najnovejših znanstvenih dognanjih o postopkih in posegih, ki se uporabljajo v porodnišnicah. Ženskam in njihovim najbližjim, ki so doživeli kršenje pravic ali neustrezno obravnavo, omogočamo, da lahko o tem spregovorijo in dobijo ustrezno informacijo, podporo in/ali nasvet.

V okviru projekta še vedno zbiramo opise ob/porodnih doživetij in vas vabimo, da nam tudi vi zaupate svojo izkušnjo. Več o tem si lahko preberete na naši spletni strani: http://www.mamazofa.org/pdf/se_vsaka_je_rodila.pdf

V okviru projekta sodelujemo s sorodno norveško nevladno organizacijo Foedsel i Fokus. Na naši spletni strani http://www.mamazofa.org/aktualno.php si lahko ogledate kar nekaj prevedenih člankov iz revije, ki jo izdaja norveška organizacija.

Izhajajoč iz znanstvenih dokazov in primerov dobre prakse bomo na podlagi izraženih kršitev pripravili predloge ustreznih rešitev v obliki Manifesta in jih predstavili ženskam, njihovim partnerjem, javnosti, Ministrstvu za zdravje in drugim institucijam.

»Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške prek Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.«<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.