Aktualne novice

»Še vsaka je rodila!« Pravice žensk v obporodnem obdobju

dodano: 13.5.2010

majske novice Skupaj za zdravje človeka in narave


Obporodna skrb za ženske v Sloveniji zaostaja za sodobnimi znanstvenimi izsledki in obporodnimi praksami, v katerih je skrb žensko-osrediščena. To pomeni, da ženska v avtonomni drži postane središče poroda, pri tem pa jo podpirajo zdravstveno osebje in ostali vpleteni. Taka skrb temelji na uresničevanju pravic žensk do odločanja o lastnem telesu, do informirane izbire, do izbire, kje, s čigavo pomočjo in kako bodo rodile. Obporodno obdobje v Sloveniji je vse preveč medikalizirano, tehnologizirano, centralizirano in institucionalizirano.

Prvi namen projekta je informirati in ozavestiti ženske ter njihove najbližje o njihovih pravicah v obporodnem obdobju, o najnovejših znanstvenih dognanjih o postopkih in posegih, ki se uporabljajo v porodnišnicah. Ženskam in njihovim najbližjim, ki so doživeli kršenje pravic ali neustrezno obravnavo, omogočamo, da lahko o tem spregovorijo in dobijo ustrezno informacijo, podporo in/ali nasvet.

V okviru projekta še vedno zbiramo opise ob/porodnih doživetij in vas vabimo, da nam tudi vi zaupate svojo izkušnjo. Več o tem si lahko preberete na naši spletni strani: http://www.mamazofa.org/pdf/se_vsaka_je_rodila.pdf

V okviru projekta sodelujemo s sorodno norveško nevladno organizacijo Foedsel i Fokus. Na naši spletni strani http://www.mamazofa.org/aktualno.php si lahko ogledate kar nekaj prevedenih člankov iz revije, ki jo izdaja norveška organizacija.

Izhajajoč iz znanstvenih dokazov in primerov dobre prakse bomo na podlagi izraženih kršitev pripravili predloge ustreznih rešitev v obliki Manifesta in jih predstavili ženskam, njihovim partnerjem, javnosti, Ministrstvu za zdravje in drugim institucijam.

»Podprto s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške prek Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.«<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: