Aktualne novice

Listne uši na pohodu

dodano: 14.5.2010

majske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveNovice, da so na vašem vrtu mladi poganjki, ne poznate le vi. Tudi uši so o tem dobro obveščene. Tako kot vi komaj čakate pomlad, da začnete pridelovati hrano, to počnejo tudi mravlje. Iščejo dobro lego, da si zasejejo uši, in jih potem pravočasno pridejo pobrat.

Temu se težko izognemo, lahko pa s pridelovalkami uši sklenemo dogovor in si razdelimo teren. V praksi to pomeni, da je potrebno ušem omogočiti boljšo ponudbo, kot so vaše izbrane rastline. Nekaj plevelov je ušem še posebej slastnih, zato bi jih bilo nespametno populiti: predvsem se navdušujejo nad osati in kamilicami. Če jim boste to pustili za pašo, bodo vašo zelenjavo pustile pri miru.

Drugi pomembni ukrep je, da poskrbite, da vaša zelenjava ne bo preveč sočna. Če so rastline preveč gnojene, imajo zelo sočne mlade poganjke, ki se jim tudi uši ne morejo upreti. Zelenjava, ki raste z normalnim tempom, je manj slastna, ker pravočasno razvije tudi zaščitne grenčine, ki jih uši ne marajo.

Zato si na vrtu lahko pomagamo tako, da rastline poškropimo z vodo, v kateri smo en dan namakali koprive. To pospeši »zapiranje« površine listov. S tem spodbudimo dozorevanje površine listov in ušem ni več tako slastno ugrizniti v njih.

Če so bile koprive namočene daljši čas, potem te vode nikakor ne smete uporabiti za škropljenje ali zalivanje po rastlini, ker jo boste »skurili«. Gnojilo iz kopriv je uporabno za gnojenje, vendar ga škropimo zelo skrbno, da se ne dotaknemo zelenega dela rastlin. Najbolje ga je uporabiti po dežju ali po zalivanju.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.