Aktualne novice

Ritka, zavita v … koruzo?

dodano: 15.5.2010

majske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveKlasične plenice za enkratno uporabo predstavljajo pravo ekološko katastrofo. Njihova sintetična vlakna se namreč razgrajujejo tudi do tisoč let, če jih zažigamo, pa sproščamo pri tem v zrak strupeni dioksin.

Hkrati ta vlakna otroški koži ne dopuščajo dihanja in tako povzročajo nastajanje prekomerne toplote v plenički, ki predvsem pri fantkih izrazito negativno vpliva na plodnost. Da ne omenjamo še vseh barvil, kloriranja, umetnih dišav in raznih krem, ki naj bi ščitile otrokovo kožo, dejansko pa povzročajo alergije in še marsikaj drugega.
 
Žal veliko mamic zaradi praktičnosti še vedno raje uporablja konvencionalne pleničke za enkratno uporabo, saj naj bi jim pralne bombažne vzele preveč časa. A z izumom škrobnih vlaken, o katerih smo že pisali v naši aprilski številki, je prišla tudi rešitev za ta problem.

Vlakna, ki jih z encimsko fermentacijo pridobivajo iz škroba ekološko pridelane koruze in žitaric, so popolnoma biološko razgradljiva, mehka in nežna tkanina iz njih pa koži omogoča dihanje, s čimer zmanjšuje tveganje vnetij. Kljub zračnosti pa pleničke iz takšnih vlaken ne premočijo in ne zadržujejo mokrote v stiku z otrokovo kožo, prav nasprotno – otroška ritka ostane suha in sveža.

Razvoj in realizacijo te inovativne linije izdelkov za higieno otrok je omogočilo aktivno sodelovanje poslovnega združenja podjetij, med katerimi so Konzorcij Naturae, Natureworks, Novamont in Europrosan.Ključne besede:
plenice, dojenček, ekološke pleničke

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.