Aktualne novice

ČE JO NE MORETE PREMAGATI JO UPORABITE

dodano: 3.6.2010

Lebendige Erde 3/2010 Mai - Juni, str. 36

 
 
V naš vrt se včasih prikrade kakšno neželena zel. Pogosto se dolgo mučimo, da jo odpravimo, velikokrat brez uspeha. Toda, ali se ne bi bilo bolje vprašati, zakaj si je ta zel izbrala ravno naš vrt za svoje domovanje?

Ena izmed takšnih neljubih zeli je tudi regačica. V ljudski medicini se zmečkana zel uporablja pri išiasu, revmi, putiki, pikih insektov in ranah. Ste še vedno prepričani, da je regačica v vašem vrtu zgolj po naključju? Zeliščarica Ursel Bühring priporoča pitje soka iz mladih listov regačice, razredčenega s petkratno količino mineralne vode ali pinjenca. Sok naj bi uživali deset dni, vsak dan eno jedilno žlico več.

Mladi listi so nam na voljo že marca in aprila. Odlično prijajo v solatnih polivkah, zeliščni skuti, juhah, pikantnih žitnih in krompirjevih jedeh. Uporabni so tudi v narastkih, špinači, nadomestku špinače v lazanji, pa tudi v zeliščnem pestu, jajčnih, ribjih, mesnih in jedeh iz testenin. Včasih lahko nadomestijo celo peteršilj. Cvetove lahko na podoben način kot bezeg spečemo v palačinkinem testu.

Veliki, odrasli listi, ki jih uporabimo v zeliščni gnojevki, le tej prispevajo svoje dragocene mineralne snovi, ki jih črpajo iz enega metra globine.

Če pa regačico kljub temu želite pregnati iz vrta, zasadite na njenem mestu fižol. A ne pozabite, da ima vsaka divje rasla rastline veliko več hranilnih snovi, kot vsaka gojena, pa čeravno nam le-ta po okusu morda bolj prija.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.