Aktualne novice

ČE JO NE MORETE PREMAGATI JO UPORABITE

dodano: 3.6.2010

Lebendige Erde 3/2010 Mai - Juni, str. 36

 
 
V naš vrt se včasih prikrade kakšno neželena zel. Pogosto se dolgo mučimo, da jo odpravimo, velikokrat brez uspeha. Toda, ali se ne bi bilo bolje vprašati, zakaj si je ta zel izbrala ravno naš vrt za svoje domovanje?

Ena izmed takšnih neljubih zeli je tudi regačica. V ljudski medicini se zmečkana zel uporablja pri išiasu, revmi, putiki, pikih insektov in ranah. Ste še vedno prepričani, da je regačica v vašem vrtu zgolj po naključju? Zeliščarica Ursel Bühring priporoča pitje soka iz mladih listov regačice, razredčenega s petkratno količino mineralne vode ali pinjenca. Sok naj bi uživali deset dni, vsak dan eno jedilno žlico več.

Mladi listi so nam na voljo že marca in aprila. Odlično prijajo v solatnih polivkah, zeliščni skuti, juhah, pikantnih žitnih in krompirjevih jedeh. Uporabni so tudi v narastkih, špinači, nadomestku špinače v lazanji, pa tudi v zeliščnem pestu, jajčnih, ribjih, mesnih in jedeh iz testenin. Včasih lahko nadomestijo celo peteršilj. Cvetove lahko na podoben način kot bezeg spečemo v palačinkinem testu.

Veliki, odrasli listi, ki jih uporabimo v zeliščni gnojevki, le tej prispevajo svoje dragocene mineralne snovi, ki jih črpajo iz enega metra globine.

Če pa regačico kljub temu želite pregnati iz vrta, zasadite na njenem mestu fižol. A ne pozabite, da ima vsaka divje rasla rastline veliko več hranilnih snovi, kot vsaka gojena, pa čeravno nam le-ta po okusu morda bolj prija.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: