Aktualne novice

Nasveti ljudskega zdravnika - potenje

dodano: 6.10.2007

Ureja: Robert Terčelj-Schweizer

Če damo kapljico znoja na jezik, okusimo, da je znoj slan, z lakmusovim papirjem ugotovimo, da je kisel. Znoj namreč vsebuje natrijev klorid, kalij, žvepleno kislino, železo, fosfor, mlečno kislino in ravno toliko sečnine, kolikor je izločajo ledvice - zato lahko rečemo, da je koža tretja ledvica. Skozi kožo se izločajo tudi strupene snovi.
Kot posledica izločanja slednjih nastanejo na koži razni ekcemi in izpuščaji. Zato je nujno, da kožnih bolezni ne zdravimo samo površinsko. (S potilnimi kurami lahko ozdravimo različne bolezni).

Znojnice so tudi agregati ogrevalnih in ohlajevalnih naprav, in le z njihovo pomočjo človek preživi v tropskih krajih. Z izhlapevanjem vode skozi znojnice oddaja toploto. Če bomo poskrbeli, da bo naša koža vedno dobro delovala, smo že izpolnili enega od najpomembnejših pogojev za zdravje.
 
Nepravilno delovanje kože
Gotovo deluje koža bolje pri črncu, Indijancu ali človeku z južnih otokov, ki mu telo pokriva le skromno odevalo in živi na svežem zraku, kot pri človeku, ki nenehno tiči v debeli obleki, kakršno zahtevajo mrzle pokrajine. Severnjaki so nemara sledili notranji potrebi, da si utrjujejo kožo s savnanjem in snežnimi kopelmi. Tako obdržijo močno delovanje kože, kar koristi vsemu telesu.

Iz enakega vzroka hodijo ljudje, sledec zdravemu nagibu, na izlete in kopanje. Nekateri se zmerno ukvarjajo s športom, smučajo in pri tem ne uporabljajo sedežnic, temvec v hrib hodijo; drugi vidijo prednost v masaži s preizkušenim oljem in zdravo delovanje kože ohranjajo na ta način.

Nepravilno delovanje kože je lahko zdravju hudo škodljivo. Pri premajhnem izparevanju znoja moramo večkrat piti bezgov čaj ali čaj iz poprove mete. Čaja lahko tudi pomešamo. Sočasno je dobro vsaj enkrat na teden obiskati savno.

Nekateri deli telesa lahko izločajo prevec potu. Navadno so to roke, noge ali pazduhe. Da prekomerno izločanje zavremo, moramo uravnati delovanje ledvic. To najhitreje dosežemo z ledvičnim čajem. Kolikor boljše bo delovanje ledvic, toliko manjše bo izločanje skozi kožo. Rekli smo že, da je koža tretja ledvica. Hkrati pijmo, po starem kitajskem običaju, žajbljev čaj ali redno jemljimo kapljice, pripravljene iz svežega žajblja.

Če izloček iz pazduhe močno zaudarja, uporabljajmo milo z dezodorantom. Pri potenju nog si jih ob dnevnem umivanju z milom zmasirajmo s kremo Bioforce. Z njo bomo uspešno zdravili, menjavajmo pa jo s šentjanževim oljem in Symphosanom. Pri tem pijmo še kapljice iz cvetov mačeh. Suhe, luskave predele kože enkrat na dan navlažimo z Molkosanom. Močna poroženelost kože je bolezen hormonskih žlez in pogosto spremljana z avitaminozo. Zahteva posebno ukrepanje.

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige Alfred Vogel, Der kleine Doktor (v slovenšcini Alfred Vogel, Ljudski zdravnik, MK 1975).

Dodatek:
Previdno, soli kovin!
V času, ko je Vogel pisal svoje nasvete antiperspiranti (z aluminijevimi solmi še niso obstajali. Zagotovo pa je še vedno zelo aktualno njegovo svarilo o uporabi kovinskih soli.

»Že pred več kot 20-imi leti je dr. E. Eckmann v nekem predavanju opozoril, da se soli kovin, posebno težkih, kopičijo v človeškem mezgovnem sistemu. Drugi znanstveniki pa so opozorili, da naredijo pregrado v ledvicah. Pozneje so ugotovili še, da se te soli nalagajo tudi v hrbtnem mozgu in izzovejo težave še po desetletjih. To so opazili zlasti pri arzeniku.

Hudo nam lahko škodujejo tudi strupi rastlinskega izvora, vendar se praviloma zelo hitro izločijo, kovinski strupi pa se v telesu zadržujejo, kjer, kakor smo že povedali, pogosto še po več letih, celo desetletjih napravijo veliko škode.  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: