Aktualne novice

Nasveti ljudskega zdravnika - potenje

dodano: 6.10.2007

Ureja: Robert Terčelj-Schweizer

Če damo kapljico znoja na jezik, okusimo, da je znoj slan, z lakmusovim papirjem ugotovimo, da je kisel. Znoj namreč vsebuje natrijev klorid, kalij, žvepleno kislino, železo, fosfor, mlečno kislino in ravno toliko sečnine, kolikor je izločajo ledvice - zato lahko rečemo, da je koža tretja ledvica. Skozi kožo se izločajo tudi strupene snovi.
Kot posledica izločanja slednjih nastanejo na koži razni ekcemi in izpuščaji. Zato je nujno, da kožnih bolezni ne zdravimo samo površinsko. (S potilnimi kurami lahko ozdravimo različne bolezni).

Znojnice so tudi agregati ogrevalnih in ohlajevalnih naprav, in le z njihovo pomočjo človek preživi v tropskih krajih. Z izhlapevanjem vode skozi znojnice oddaja toploto. Če bomo poskrbeli, da bo naša koža vedno dobro delovala, smo že izpolnili enega od najpomembnejših pogojev za zdravje.
 
Nepravilno delovanje kože
Gotovo deluje koža bolje pri črncu, Indijancu ali človeku z južnih otokov, ki mu telo pokriva le skromno odevalo in živi na svežem zraku, kot pri človeku, ki nenehno tiči v debeli obleki, kakršno zahtevajo mrzle pokrajine. Severnjaki so nemara sledili notranji potrebi, da si utrjujejo kožo s savnanjem in snežnimi kopelmi. Tako obdržijo močno delovanje kože, kar koristi vsemu telesu.

Iz enakega vzroka hodijo ljudje, sledec zdravemu nagibu, na izlete in kopanje. Nekateri se zmerno ukvarjajo s športom, smučajo in pri tem ne uporabljajo sedežnic, temvec v hrib hodijo; drugi vidijo prednost v masaži s preizkušenim oljem in zdravo delovanje kože ohranjajo na ta način.

Nepravilno delovanje kože je lahko zdravju hudo škodljivo. Pri premajhnem izparevanju znoja moramo večkrat piti bezgov čaj ali čaj iz poprove mete. Čaja lahko tudi pomešamo. Sočasno je dobro vsaj enkrat na teden obiskati savno.

Nekateri deli telesa lahko izločajo prevec potu. Navadno so to roke, noge ali pazduhe. Da prekomerno izločanje zavremo, moramo uravnati delovanje ledvic. To najhitreje dosežemo z ledvičnim čajem. Kolikor boljše bo delovanje ledvic, toliko manjše bo izločanje skozi kožo. Rekli smo že, da je koža tretja ledvica. Hkrati pijmo, po starem kitajskem običaju, žajbljev čaj ali redno jemljimo kapljice, pripravljene iz svežega žajblja.

Če izloček iz pazduhe močno zaudarja, uporabljajmo milo z dezodorantom. Pri potenju nog si jih ob dnevnem umivanju z milom zmasirajmo s kremo Bioforce. Z njo bomo uspešno zdravili, menjavajmo pa jo s šentjanževim oljem in Symphosanom. Pri tem pijmo še kapljice iz cvetov mačeh. Suhe, luskave predele kože enkrat na dan navlažimo z Molkosanom. Močna poroženelost kože je bolezen hormonskih žlez in pogosto spremljana z avitaminozo. Zahteva posebno ukrepanje.

Voglovi zapisi so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige Alfred Vogel, Der kleine Doktor (v slovenšcini Alfred Vogel, Ljudski zdravnik, MK 1975).

Dodatek:
Previdno, soli kovin!
V času, ko je Vogel pisal svoje nasvete antiperspiranti (z aluminijevimi solmi še niso obstajali. Zagotovo pa je še vedno zelo aktualno njegovo svarilo o uporabi kovinskih soli.

»Že pred več kot 20-imi leti je dr. E. Eckmann v nekem predavanju opozoril, da se soli kovin, posebno težkih, kopičijo v človeškem mezgovnem sistemu. Drugi znanstveniki pa so opozorili, da naredijo pregrado v ledvicah. Pozneje so ugotovili še, da se te soli nalagajo tudi v hrbtnem mozgu in izzovejo težave še po desetletjih. To so opazili zlasti pri arzeniku.

Hudo nam lahko škodujejo tudi strupi rastlinskega izvora, vendar se praviloma zelo hitro izločijo, kovinski strupi pa se v telesu zadržujejo, kjer, kakor smo že povedali, pogosto še po več letih, celo desetletjih napravijo veliko škode.  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.