Aktualne novice

LE 8 % SREDSTEV ZA SONČENJE VARNIH

dodano: 8.6.2010

Ena izmed vodilnih nevladnih organizacij v ZDA (Enviromental Working Group – EWG) je pred kratkim objavila rezultate pregleda več kot 500 izdelkov za sončenje. Kot priporočljive so označili le 8 % vseh pregledanih, natančen seznam vseh izdelkov in oceno njihove varnosti pa boste našli na strani: http://www.ewg.org/2010sunscreen/finding-the-best-sunscreens/.

Skoraj hkrati smo dobili v roke tudi letošnjo junijsko številko nemške revije Öko test, ki se prav tako posveča analizi sredstev za sončenje. Naravna mineralna zaščita je praviloma dobila zelo dobre ocene, zanimiv pa je pregled konvencionalnih sredstev in ocen, ki so jih dobila slednja.

Najcenejša sredstva, ki jih ponujajo drogerije in diskontni ponudniki, kot so Lidl, Edeka, Hofer, Müller in Schlecker, so dobila zelo solidno oceno »dobro«. Izdelki pod njihovimi trgovskimi znamkami, kot so Cien Sun, Ombia, Ombra Sun Care, Elkos Sun, CadeaVera Sun in podobni, uporabljajo sicer sporen filter Octocrylene, vendar vsaj ne vsebujejo PEG derivatov, ftalatov, policikličnih mošusnih spojin, alergenih dišav in drugih neželenih snovi. Njihovi izdelki vas bodo ob tem stali borih 1,40 do 4 EUR za 200 ml. Paradoksalno, vendar resnično – bolj znane blagovne znamke, ki vam ponujajo izdelke za veliko več denarja, po ocenah Öko testa predstavljajo veliko večje tveganje za zdravje. Najslabše ocenjeni so Piz Buin Active Long Lasting Lotion SPF 15, ki vsebuje kar tri sporne UV-filtre in derivate PEG, L'Oreal Solar Expertise Sonnenmilch LSF 20, ki vsebuje sporni filter, policiklične mošusne spojine, derivate PEG in preveč parafina oz. silikona. Med trojček najslabše ocenjenih sodi tudi Lancaster Sun sport SPF 15 Spray, z dvema spornima filtroma, ftalati, več alergenimi dišavami in presežkom parafina oz. silikona. 
Rdečo luč s komaj kaj boljšo ceno Öko test prižiga tudi izdelkom: Nivea Sun Light Feeling Sun Losion 20 Mittel, Anthelios Spray SPF 20, ki ga najdemo pod blagovno znamko La Roche-Posay, in Ambre Solaire Light & Silky Milch LSF 20 proizvajalca Garnier.

Preden kupite karkoli, vam toplo priporočamo natančno branje junijskih novic, ki jih v celoti posvečamo soncu in neskončnim zmotam, povezanih z njim: http://www.zazdravje.net/content/NovicePDF/Novicke_SZZ_06_2010_web.pdf

3,320313E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: