Aktualne novice

Ne preprečujte potenja!

dodano: 5.10.2007

oktobrske novice "Skupaj za zdravje človeka in narave"

Težava vseh testov je v tem, da testne osebe ne moremo prositi, naj 5 let uporablja določen dezodorant in naj ob tem ne zaužije ničesar drugega, kar bi lahko bil razlog za bolezen.
Rak pa je, kot vemo, proces, ki se ne zgodi cez noč in ga  lahko pospeši veliko dejavnikov. Ko zbolimo, o vzrokih lahko le ugibamo.
Namesto osredotočenja na eno sestavino je pomembnejše ukvarjanje s principom delovanja. Na telo zagotovo ne vpliva dobro nekaj, kar ovira njegovo osnovno funkcijo, temveč prej ali slej pripelje do okvare.

Če potenje zaviramo, obremenjujemo bezgavke, v katere se strupi, ki niso mogli  iz telesa, vračajo. S tem škodujemo lastnemu imunskemu sistemu, ker za veliko čiščenje telesa uničimo veliko več imunskih celic, kot je narava načrtovala.
Aluminijeve spojine vsekakor delujejo tako, da zožijo pore in s tem preprečujejo potenje.

Vendar ni vseeno ali aluminij malce zoži pore ali jih popolnoma zapre. Enako, kot velja za mnoge druge sestavine, vprašanje mere razlikuje zdravilo od strupa. Pri antiperspirantih gre za radikalen poseg v osnovno funkcijo kože in tega narava ne mara. Že sam princip je napačen. Popolnoma vseeno je, s katero snovjo to dosežejo. Danes so to aluminijeve soli, jutri bo nekaj drugega.
 
Če sprejmemo potenje kot naravno in prijateljsko dejanje našega telesa, to ne pomeni, da se moramo sprijazniti tudi z vonjavami, ki, resnici na ljubo, včasih res niso prav prijetne. Vendar se jih lahko lotimo tudi na načine, ki ne predstavljajo tveganja za naše zdravje.

Ne preprečujte potenja, preprečite razkroj!
Ko se pot izloča iz telesa, je brez vonja. Sestavlja ga 99 % vode, nekaj natrijevega klorida (t.i. kuhinjske soli), sečna kislina, hlapljive maščobne kisline in holesterol. Specifičen telesni vonj nastane kasneje, pri razgradnji, ki jo opravljajo bakterije, živeče v povrhnjici kože.
 
Seveda se boste zdaj vprašali, zakaj so potem vonjave tudi pri ljudeh, ki ne uporabljajo dezodorantov, tako različne. Zato, ker ni vseeno, kaj vse s potom zapusti telo in v kakšnih pogojih se razgradnja dogaja. Če zaužijete meso, mastno hrano, česen, čebulo, morske sadeže ali pijete pivo, vino in kavo, bo vaš pot vsekakor imel veliko močnejši vonj od potu osebe, ki poje veliko sadja in zelenjave in zaužije dovolj vode.

Tudi pogoji razgradnje so zelo pomembni. Če imate na sebi oblačila iz sintetičnih materialov, so pogoji razkroja za bakterije dobesedno idealni. Sintetični materiali preprečujejo zračenje, zadržujejo vlago in dvigujejo temperaturo kože, zato so tudi procesi razgradnje in vonjave, ki se pri tem sproščajo, veliko močnejše.

Rešitev za potenje je potenje!
Kot pravi pregovor »Klin se s klinom izbija«, je najboljša rešitev  prekomernega potenja in neprijetnih vonjav, da se veliko potite. Zato znoj  aktivnih športnikov nima vonja.  Potijo se toliko, da ima limfa dober pretok in se »smeti« sproti odstranjujejo. Zaradi ukvarjanja s športom in rednega znojenja v savni organizem nima več potrebe po znojenju v vsakdanjih okoliščinah.

Savna je idealna očiščevalna kura za telo. Pospeši delovanje vašega limfnega sistema, omogoči, da se telo globinsko očisti,  pospravi holesterol in kisline in tako je znoj v prihodnje razbremenjen sestavin, ki bi jih sicer razgrajevale bakterije.

V Sloveniji smo lahko veseli, da so zdravilišča v zadnjem obdobju investirala ogromna sredstva v postavitev zelo sodobnih, prijetnih in koristnih savna centrov. S tako dobro infrastrukturo savn se ne morejo pohvaliti niti v veliko razvitejših deželah. Trenutno je ponudba tako velika, da se zagotovo za vsakega najde oblika prijetnega in varnega savnanja. Za izjemno naprednimi tehničnimi rešitvami zaostaja le nivo izobraženosti obiskovalcev. Večna jih enostavno ne ve, kaj pomeni pravilno savnanje.

Kaj res pomaga?
Zaužijte dovolj vode in vonj potu bo veliko blažji!
Vsako jutro popijte 2 žlici naravnega jabolčnega kisa ali kozarec vode, v katerega ste oželi polovico limone.
Zmanjšajte uživanje mesa, piva, vina, sladic…, in ozračje okrog vas se bo zagotovo spremenilo.
Če telo »prečistite« z rednim savnanjem, boste imeli veliko manj težav s potenjem.
Redno se depilirajte. Na dlačicah  pod pazduho se zadržujejo bakterije, ki pospešujejo proces razgradnje. (Vendar nikoli ne nanašajte dezodoranta ali antiperspiranta na sveže obrito ali depilirano kožo. Najboljše je, da dlake odstranite zvečer in kožo pustite počivati vsaj do naslednjega jutra).
Namesto dezodorantov lahko uporabite slanico himalajske soli, oz. kristal soli v bloku. Sol zagotavlja, da se razkroj potu, ki nemoteno pride do površja kože, odvija veliko počasneje in vas zato dalj časa varuje pred neprijetnimi vonjavami.
Dnevno popijte od pol do enega litra sveže pripravljenega žajbljevega čaja, ki pripomore k zmanjševanju znojenja.
V vodno kopel dodajte skodelico naravnega jabolčnega kisa.
Izogibajte se pitju prehladnih ali prevročih napitkov. Vsak odklon poskuša telo uravnavati. Tako hladne kot vroče pijače potenje le pospešujejo.
Redno se sproščajte, saj stres izzvan s strahom ali jezo pospešuje znojenje.
Izogibajte se zdravilom na osnovi acetilsalicilne kisline (aspirin), slednja namreč pospešujejo znojenje.      << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: