Aktualne novice

Bo letošnje leto najtoplejše doslej?

dodano: 27.6.2010

Pozitivke

 

Letošnje leto je na dobri poti, da postane najtoplejše, odkar merijo globalno temperaturo. Podatki, ki jih je objavila Ameriška agencija za podnebje, kažejo rekordne temperature aprila in vseh prvih štirih mesecev letošnjega leta.

"Aprilska globalna temperatura na površini morja in kopnega je bila pri 14,5 stopinjah Celzija najvišja izmerjena do zdaj. To je za 0,76 stopinje več od povprečja 20. stoletja," je na svoji spletni strani razložila "National Oceanic and Athmospheric administration" (NOAA). Temperatura je presegla dosedanji rekord iz leta 1998, je še dodala NOAA.

Temperature na površju kopnega so bile tretje najvišje, odkar od leta 1880 opravljajo meritve, globalna snežna odeja pa četrta najnižja. Razmere so bile toplejše od običajnih v Kanadi, na Aljaski, vzhodu ZDA, v Avstraliji, južni Aziji, severni Afriki in severni Rusiji.

Hladneje kot običajno je bilo v Mongoliji, Argentini, daljni vzhodni Rusiji, na zahodu ZDA in v večjem delu Kitajske. Kitajska je imela najhladnejši april od leta 1961, a hkrati najbolj deževnega od leta 1974.

Arktični ledeni pokrov je bil že enajsto leto zapored manjši od običajnega zaradi nadpovprečnih temperatur nad morjem. Arktični led pokriva 14,7 milijonov kvadratnih kilometrov, kar je 2,1 odstotka manj od povprečja med letoma 1979 in 2000.

 

0,0234375<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.