Aktualne novice

Bolje preprečiti kot zdraviti …

dodano: 28.6.2010

Sanja Lončar (uvodnik julijskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)Ljudje nismo preventivni, smo posledični.
Vključno z menoj.

Včasih potrebujemo bolečino, trpljenje in bolezen, da si dopovemo, da je določena pot napačna. In če to uspemo dojeti, potem smo bolezni ali bolečini resnično hvaležni. Tega projekta ne bi bilo, če bi prva štiri desetletja svojega življenja živela tako, kot zdaj pišem in predavam. Treba je bilo, da bolezen res precej glasno potrka tudi na moja vrata, da se odločim za radikalne spremembe, ki jih vsak dan bolj živim.

Zato vam ne bom solila pameti, kako je bolje »preprečiti kot zdraviti«, ker vem, da ni enostavno tako živeti. Seveda to ne spremeni resničnosti in modrosti tega reka, zato globoko spoštujem vsakega, ki ima posluh za svoj notranji glas in mu zna prisluhniti, še preden se v telesu, podjetju, odnosih in okolju začnejo oglašati alarmne sirene.

Tudi namen našega projekta je širiti to sporočilo, tako kot rastline trosijo svoja semena, saj vemo, da bodo prej ali slej našla pogoje za nadaljnjo rast.

Koliko boste preventivni, je odvisno od vaše poštenosti do sebe, da si priznate, kdaj delate, mislite ali čutite na način, ki vam škoduje, ki vas odtujuje od univerzalne energije ali preprečuje njen pretok, kar obenem pomeni, da vas stane tudi zdravja.

Tokrat se lotevamo teme preventive, predvsem zato, ker se nam zdi ta beseda močno zlorabljena in pogosto uporabljena v nepravem kontekstu. Seveda bi bilo utopično pričakovati, da bi bila družba v celoti bolj zrela od seštevka njenih posameznikov. Če smo pošteni do sebe in če se znamo ozreti v svoje najbližje okolje, nas ne sme presenetiti, da so tudi naši politiki in vse ustanove, ki predstavljajo seštevek naše kolektivne (ne)zavesti, tako daleč od razumevanja besede preventiva. So le ljudje, takšni kot vi, ki raje gasijo požare, kot da bi jih preprečevali. Morda pa je vse, kar imamo za nespametno brcanje različnih »politik«, kljub vsemu koristno. Morda nam kaže, da je manevrski prostor za ukrepanje res zelo zožen, če bomo čakali, da bo zagorelo.

Sprejmite izziv in postanite boljši »predsednik vlade, minister, župnik ali direktor«, vsaj ko gre za vaše življenje in življenja tistih, s katerimi si delite ta čas in prostor. Veliko je področij, na katerih lahko ukrepate preventivno. V nadaljevanju bi z vami radi podelili kar nekaj zanimivih pogledov na to temo.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: