Aktualne novice

Naj snaga ne sega le do vašega praga

dodano: 4.9.2007

Mateja A. Leskovar, gradbena biologinja (www.naravno.net)

Pranje perila
Uporaba naravnih čistil ni le okolju prijazna, temveč pogosto tudi ekonomsko ugodnejša izbira. Pranje z indijskimi pralnimi oreščki je poceni zagotavljanje čistega in mehkega ter z alergeni neonesnaženega perila na ekološki način.
S količino saponina, ki ga vsebuje tri do pet sadežev indijskega drevesa sapindus mukorossi, lahko operete najmanj tri polne pralne stroje perila, in to za samo 0,26 evrov. Pralni oreščki ne zahtevajo dodajanja mehčal in delujejo enako učinkovito pri vseh temperaturah vode. Le v primeru pranja belega perila je priporočljivo pri vsakem tretjem pranju dodajanje jedilne žlice navadne kuhinjske sode bikarbone. Pralni oreščki so brez vonja, kar je v današnji poplavi močnih vonjav lahko prijetna izkušnja.

Če pa se dišavam nikakor ne morete odreči,  dajte v stroj nekaj kapljic eteričnega olja, še učinkovitejše pa so vrečka domače sivke, kos dišeče cedre ali kakšen cvetlični vonj v omari ali predalu s perilom.
Beljakovinske madeže lahko še pred pranjem odstranite s klasičnim, po babičini skrinji dišečim, marseillskim milom, rastlinske pa razbelite s sodo.

Pomivanje posode
Poleg pranja perila gospodinjam povzroča precejšnje skrbi pomivanje posode. Tudi tega se lahko lotite s pralnimi oreščki: pest oreščkov prekuhajte v vodi, milnico uporabite za pomivanje posode in drugih steklenih površin v vašem domu.

Čiščenje stanovanja
Narava vam bo hvaležna, če boste  pri čiščenju naravnih talnih oblog in tudi drugih površin uporabljali le 100% razgradljiva mila (npr. marseillsko milo) iz rastlinskih olj.  
Posebno zahtevno opravilo je čiščenje apnenčastih oblog v kopalnici, predvsem keramičnih ploščic.  Nastajanje apnenčastih oblog v veliki meri onemogoči izbira naravnega materiala (omet, obloga). Če pa do njih le pride, se jih lotite z limono ali s kisom, katerih učinek okrepite z razredčeno citronsko kislino. Ne pozabite, da na slednjih temeljijo tudi prav vsi izdelki za pranje perila in čiščenje, ki jih najdete na policah v trgovinah - le da je v njih še kopica nepotrebnih dodatkov, škodljivih za naše zdravje in okolje.

Delujte preprosto – naravno.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.