Aktualne novice

Popravljalni manifest – preprečevanje nastajanja odpadkov

dodano: 6.7.2010

Pika Kafol, prevzeto z www.ocistimo.siOblikovalska skupina Platform21 je v okviru projekta Platform21 = Repairing pripravila Popravljalni manifest, ki se je priljubil že več kot milijonu bralcem.

Vodilo trajnostno naravnanega projekta je ponovna uveljavitev popravljanja kot ustvarjalne, kulturne in ekonomske sile, še posebej ključne v dobi potrošništva:

Popravljalni manifest

 1. Naj tvoji proizvodi živijo dlje! S popravilom podarimo proizvodu novo življenje. Ne zavrzi, zakrpaj in obdrži! Ne zdelaj, predelaj! Popravljanje ne nasprotuje potrošnji, temveč nespametnemu metanju izdelkov proč.
 2. Predmeti bi morali biti zasnovani tako, da bi se jih dalo popraviti. Proizvajalci: Naredite svoje proizvode popravljive. Ponudite jasne, razumljive informacije za domača popravila.
 3. Popravilo ne pomeni zamenjave. Zamenjati del pomeni odvreči pokvarjenega. Ne govorimo o taki vrsti popravila.
 4. Kar ne ubije, krepi. Vsakič, ko nekaj popravimo, prispevamo k potencialu, zgodovini, duši in inherentni lepoti predmeta.
 5. Popravljanje je ustvarjalni izziv. Popravila razvijajo domišljijo. Uporaba novih tehnik, orodij in materialov vpelje možnosti namesto zagat.
 6. Popravila preživijo modo. Popravljanje ni povezano s stilom ali trendi. Popravljivi predmeti nimajo roka uporabe.
 7. Popravljati pomeni odkrivati. Med popravljanjem predmetov se naučiš izjemnih podatkov o tem, kako delujejo. Ali kako ne delujejo.
 8. Popravljanje – tudi v zlatih časih! Če misliš, da je ta manifest povezan z recesijo, se motiš. Ne gre za denar, temveč za miselnost.
 9. Popravljeni predmeti so edinstveni. Celo ponaredki postanejo originalni, ko jih popraviš.
 10. Pri popravljanju gre za neodvisnost. Ne bodi suženj tehnologije – bodi njen gospodar. Če je pokvarjeno, popravi in izboljšaj. Če obvladaš, opolnomoči druge.
 11. Popraviš lahko vse, celo plastično vrečko. Toda priporočamo, da si priskrbiš vrečko, ki bo trajala dlje, in jo nato po potrebi popraviš.
Nehaj reciklirati. Začni popravljati.

Organizatorji so nagradili zmagovalki natečaja za najbolj izjemno popravilo, ogledate pa si lahko še marsikatero praktično, oblikovno zanimivo rešitev – med drugim tudi rezultate neortodoksnega popravila zidov in fasad z Lego kockami.

Na slovenskem delu spleta še ni vsestransko uporabne strani s praktičnimi navodili za popravila (če kakšno poznate, nam to sporočite!), zato vas za zdaj usmerjamo na interaktivna portala eHow (»Kako narediti skoraj kar koli«) in wikiHow (»Priročnik, ki ga lahko urejate«), kjer lahko najdete uporaben nasvet, se sami preizkusite pri popravilu in se s tem izognete plačevanju servisa ali nakupu novega proizvoda.

Poskusite – verjetno boste ugotovili, da ste bolj spretni in inovativni, kot se vam trenutno zdi!<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.