Aktualne novice

Kancerogeni avtomobili?

dodano: 9.7.2010

julijske/avgustovske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveNamesto da nenehno iščemo načine za razstrupljanje, začnimo temeljito odpravljati zastrupljanje. Naslednja informacija vam res utegne prihraniti veliko po nepotrebnem zaužitih strupov v prihajajočih toplih dneh.

Ko stopite v svoj pregreti avto, naprej odprite vsa okna. Namesto da bi zrak hladili s klimatskimi napravami, avto prezračite. Pa ne zato, da bi prihranili pri gorivu, ki ga bo klima pri tem opravilu porabila. Prihranili boste predvsem pri zdravju.
Raziskave so namreč pokazale, da materiali, ki so v kabini, izločajo benzen, ki je kancerogeni strup.

Benzen zastruplja vaše kosti, povzroča anemijo in zmanjšuje število belih krvničk. Pri podaljšanem izpostavljanju temu strupu lahko pride tudi do levkemije ali drugih oblik raka. Benzen je toksičen tudi za ledvice in jetra. Ko enkrat pride v telo, ga je zelo težko odstraniti.
Sprejemljivo prisotnost benzena v zaprtem prostoru so znanstveniki ocenili na 50 mg na kvadratno stopo (0,3 x 0,3 m).

V avtomobilu, parkiranem v garaži z zaprtimi okni, doseže raven benzena na tej površini povprečno 400–800 mg. Čez poletje, ko je avto parkiran na soncu, izločanje benzena doseže tudi 2000–4000 mg, kar je 40-krat več od dovoljene količine.
Torej je prava preventiva, da spustimo strupe iz avtomobila, preden vstopimo vanj.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: