Aktualne novice

Kancerogeni avtomobili?

dodano: 9.7.2010

julijske/avgustovske novice Skupaj za zdravje človeka in naraveNamesto da nenehno iščemo načine za razstrupljanje, začnimo temeljito odpravljati zastrupljanje. Naslednja informacija vam res utegne prihraniti veliko po nepotrebnem zaužitih strupov v prihajajočih toplih dneh.

Ko stopite v svoj pregreti avto, naprej odprite vsa okna. Namesto da bi zrak hladili s klimatskimi napravami, avto prezračite. Pa ne zato, da bi prihranili pri gorivu, ki ga bo klima pri tem opravilu porabila. Prihranili boste predvsem pri zdravju.
Raziskave so namreč pokazale, da materiali, ki so v kabini, izločajo benzen, ki je kancerogeni strup.

Benzen zastruplja vaše kosti, povzroča anemijo in zmanjšuje število belih krvničk. Pri podaljšanem izpostavljanju temu strupu lahko pride tudi do levkemije ali drugih oblik raka. Benzen je toksičen tudi za ledvice in jetra. Ko enkrat pride v telo, ga je zelo težko odstraniti.
Sprejemljivo prisotnost benzena v zaprtem prostoru so znanstveniki ocenili na 50 mg na kvadratno stopo (0,3 x 0,3 m).

V avtomobilu, parkiranem v garaži z zaprtimi okni, doseže raven benzena na tej površini povprečno 400–800 mg. Čez poletje, ko je avto parkiran na soncu, izločanje benzena doseže tudi 2000–4000 mg, kar je 40-krat več od dovoljene količine.
Torej je prava preventiva, da spustimo strupe iz avtomobila, preden vstopimo vanj.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.