Aktualne novice

Koristna umazanija

dodano: 11.7.2010

jul/avg novice Skupaj za zdravje človeka in naraveRek, da je čistoča pol zdravja, nečistoča pa druga polovica, dobiva tudi znanstveno potrditev.
Tako profesor Peter Openshaw s kolidža Imperial College London, ki dela tudi v bolnišnici Sv. Marije in raziskuje bolezni dihal, razlaga, da pomanjkanje izpostavljenosti navadnim virusnim infekcijam vpliva na vse slabše zdravje otrok. "Kljub temu da v zadnjih 100 letih opažamo dramatičen upad prej zelo razširjenih otroških bolezni, istočasno opažamo tudi resno povečanje astme in drugih podobnih bolezni. Za to ne moremo kriviti le gene, temveč moramo razloge poiskati tudi v načinu življenja."

Vse več znanstvenikov namreč zastopa tako imenovano "higiensko hipotezo", po kateri je pomanjkanje izpostavljenosti virusom in drugim okoljskim izzivom glavni razlog, da otroci ne razvijejo dovolj močnega imunskega sistema in so zato pozneje v življenju bolj dovzetni za bolezni.

Prav tako verjamejo, da je v pomoč pri odpornosti na bolezni, če imamo veliko starejših bratov in sester, ki so šli zgodaj v vrtec, ali pa če živimo na kmetiji.
Študije so že potrdile, da navadni prehladi, ki jih preležimo v otroštvu, pomagajo proti astmi pozneje v otroštvu. Tudi za preležane norice so dokazali, da zvišujejo raven imunskega sistema.

Profesor Openshaw dodaja: "Izziv je ugotoviti, katere snovi bi morali dodati, da spodbudimo imunski sistem, ne da bi zares zboleli za temi boleznimi. Če bi natančno vedeli, katere "nečistoče" najbolj vplivajo na krepitev imunskega sistema, bi lahko ponaredili te učinke tudi v bolj čistem okolju, kar bi predstavljalo ključ do zmanjšanja obolevnosti za astmo in drugimi podobnimi boleznimi."

Torej lahko kmalu pričakujemo, da nam bodo kmečko blato, gozdno zemljo in druge nečistoče prodajali v kapsulah, kot odgovor na naše preveč sterilno življenje. Lahko pa aktivirate svojo kmečko pamet takoj in pustite otrokom, da svoj imunski sistem krepijo v čim bolj nesterilnem okolju in s čim manj sodobne "imunizacije".<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.