Aktualne novice

Koristna umazanija

dodano: 11.7.2010

jul/avg novice Skupaj za zdravje človeka in naraveRek, da je čistoča pol zdravja, nečistoča pa druga polovica, dobiva tudi znanstveno potrditev.
Tako profesor Peter Openshaw s kolidža Imperial College London, ki dela tudi v bolnišnici Sv. Marije in raziskuje bolezni dihal, razlaga, da pomanjkanje izpostavljenosti navadnim virusnim infekcijam vpliva na vse slabše zdravje otrok. "Kljub temu da v zadnjih 100 letih opažamo dramatičen upad prej zelo razširjenih otroških bolezni, istočasno opažamo tudi resno povečanje astme in drugih podobnih bolezni. Za to ne moremo kriviti le gene, temveč moramo razloge poiskati tudi v načinu življenja."

Vse več znanstvenikov namreč zastopa tako imenovano "higiensko hipotezo", po kateri je pomanjkanje izpostavljenosti virusom in drugim okoljskim izzivom glavni razlog, da otroci ne razvijejo dovolj močnega imunskega sistema in so zato pozneje v življenju bolj dovzetni za bolezni.

Prav tako verjamejo, da je v pomoč pri odpornosti na bolezni, če imamo veliko starejših bratov in sester, ki so šli zgodaj v vrtec, ali pa če živimo na kmetiji.
Študije so že potrdile, da navadni prehladi, ki jih preležimo v otroštvu, pomagajo proti astmi pozneje v otroštvu. Tudi za preležane norice so dokazali, da zvišujejo raven imunskega sistema.

Profesor Openshaw dodaja: "Izziv je ugotoviti, katere snovi bi morali dodati, da spodbudimo imunski sistem, ne da bi zares zboleli za temi boleznimi. Če bi natančno vedeli, katere "nečistoče" najbolj vplivajo na krepitev imunskega sistema, bi lahko ponaredili te učinke tudi v bolj čistem okolju, kar bi predstavljalo ključ do zmanjšanja obolevnosti za astmo in drugimi podobnimi boleznimi."

Torej lahko kmalu pričakujemo, da nam bodo kmečko blato, gozdno zemljo in druge nečistoče prodajali v kapsulah, kot odgovor na naše preveč sterilno življenje. Lahko pa aktivirate svojo kmečko pamet takoj in pustite otrokom, da svoj imunski sistem krepijo v čim bolj nesterilnem okolju in s čim manj sodobne "imunizacije".<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: