Aktualne novice

Kristal v čajni skodelici

dodano: 16.7.2010

Gregor Blažič (novice Skupaj za zdravje človeka in narave)V starih časih, ko so čaj uporabljali predvsem kot zdravilno zelišče, so zgodnji alkimisti taoizma študirali umetnost kristaliziranja čaja. Ideja ni bila le ta, da naredijo čaj, ki ga je lahko prevažati. Za dva meseca dolgim procesom počasnega kuhanja na ognju in ponavljajočega se čiščenja je bila filozofija tradicionalne kitajske medicine, da odstranijo iz čaja vse nezaželene učinke, medtem ko povečajo njegove koristi za jetra.

Jetra imajo glavno vlogo pri razstrupljanju telesa, odstranjujejo odpadne produkte, nezaželene kemikalije in alkohol iz krvnega sistema. Zadolžena so za gretje telesa na vztrajen in harmoničen način, poleg tega pa skrbijo tudi za kožo in ji dajejo lepoto.

Kristalov čaja, ki bi bili pridelani na vešč, starodaven način, na Kitajskem ni več mogoče najti. Na Tian Ziju pa živi pridelovalec kristala, ki je svoje znanje podedoval od očeta. Vdan je svoji kreativni zapuščini in izvaja svoje naučeno delo v majhni koči visoko na gorovju Bulang, kjer ima za kristale na voljo najčistejšo vodo.

Kristale čaja so uporabljali le redki ljudje, med njimi Dalai Lama, in sicer kot napoj dolgega življenja, ki daje moč med težkimi časi, in za pomoč ljudem, ki jih človek sreča na dolgih potovanjih peš.
Dovolj je uporabiti 6 kristalov (manj kot 1 g) na liter vrele vode, uporablja pa naj se le voda brez mineralov.

Nekaj najbolj značilnih lastnosti kristalnega taoističnega čaja:

  • je primeren za potovanja,
  • v njem je nežno ohranjen prijeten vonj čaja,
  • ščiti jetra,
  • olepša kožo,
  • zmanjšuje opitost,
  • ne moti spanca.
Zakaj tako malo študij na ljudeh?
Več kot 80 študij, opravljenih na živalih, je potrdilo protirakavo delovanje pravega čaja. Največ študij je na področju raka kože (23), pljuč (14), jeter (9), želodca (8), dojk (7), debelega črevesa (5), požiralnika (4), tankega črevesa (4), trebušne slinavke (3), grla (1), mehurja (1) in prostate (1) . (Tea and cancer prevention, J Nutr 2003, Oct; 133(10):3268S-3274S)

Pri večini študij so ugotovili bolj zaviralno delovanje na rakave celice pri zelenem čaju kot pri črnem. (Tea and polyphenols in cancer prevention, J Nutr 2000 Feb 130(2S Suppl): 472S-478S)

Po vsem navedenem res preseneča, da v vseh teh letih še ni resnih raziskav na ljudeh, zlasti upoštevajoč, da gre za pijačo, ki je potrjeno varna za uživanje, ki je poceni in jo poznamo že tisočletja. Morda je prav v tem težava.

0,078125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: