Aktualne novice

Nas bodo rešila umetna drevesa?

dodano: 28.7.2010

eko-planet.net

Posledice globalnega segrevanja bomo delno odpravili z umetnimi drevesi, ki bodo učinkovitejša od pravih dreves. Umetna drevesa bodo skozi filter vsrkavala CO2, ki ga bodo nato odstranila iz okolja, njihova učinkovitost pa bo bila mnogo višja od učinkovitosti naravnih dreves.

Geoinženirji predvidevajo, da bi samo za Veliko Britanijo zadostovalo 100.000 umetnih dreves, ki bi zasedla območje 600 hektarjev. Vodja na inštitutu za okolje in podnebne spremembe Tim Fox ocenjuje, da bi proizvodnja umetnega drevesa stala okoli 13.500 EUR. Izpust emisij za izdelavo in delovanje takšnega drevesa pa bi bil v njegovi celotni življenjski dobi manjši od 5%. Drevesa bi bilo najbolj smiselno postaviti na mestih, kjer je izpust CO2 visok, npr. v bližini rafinerij z nafto ali plinskimi terminali ter ob avtocestah.

Naslednja ideja, ki jo razvijajo geoinženirji so fotobioreaktorji iz alg. Te bi bile preprosto nalepljene na stavbe, kjer bi iz zraka absorbirale ogljikov dioksid in ga s pomočjo fotosinteze pretvarjale v kisik. Alge bi lahko uporabili tudi za gorivo in fotobioreaktorje, ki bi zagotavljali energijo generatorjem, hkrati pa bi ob izgorevanju ogljikovega dioksida alge dobivale "hrano" za rast.

Tretja ideja geoinženirjev pa je osredotočena na zmanjšanje sončnega sevanja, kar bi dosegli z ogledali, nameščenimi na strehe stavb.

Vir: www.eko-planet.netKljučne besede:
glbalno segrevanje, ozračje,

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.