Aktualne novice

Nas bodo rešila umetna drevesa?

dodano: 28.7.2010

eko-planet.net

Posledice globalnega segrevanja bomo delno odpravili z umetnimi drevesi, ki bodo učinkovitejša od pravih dreves. Umetna drevesa bodo skozi filter vsrkavala CO2, ki ga bodo nato odstranila iz okolja, njihova učinkovitost pa bo bila mnogo višja od učinkovitosti naravnih dreves.

Geoinženirji predvidevajo, da bi samo za Veliko Britanijo zadostovalo 100.000 umetnih dreves, ki bi zasedla območje 600 hektarjev. Vodja na inštitutu za okolje in podnebne spremembe Tim Fox ocenjuje, da bi proizvodnja umetnega drevesa stala okoli 13.500 EUR. Izpust emisij za izdelavo in delovanje takšnega drevesa pa bi bil v njegovi celotni življenjski dobi manjši od 5%. Drevesa bi bilo najbolj smiselno postaviti na mestih, kjer je izpust CO2 visok, npr. v bližini rafinerij z nafto ali plinskimi terminali ter ob avtocestah.

Naslednja ideja, ki jo razvijajo geoinženirji so fotobioreaktorji iz alg. Te bi bile preprosto nalepljene na stavbe, kjer bi iz zraka absorbirale ogljikov dioksid in ga s pomočjo fotosinteze pretvarjale v kisik. Alge bi lahko uporabili tudi za gorivo in fotobioreaktorje, ki bi zagotavljali energijo generatorjem, hkrati pa bi ob izgorevanju ogljikovega dioksida alge dobivale "hrano" za rast.

Tretja ideja geoinženirjev pa je osredotočena na zmanjšanje sončnega sevanja, kar bi dosegli z ogledali, nameščenimi na strehe stavb.

Vir: www.eko-planet.netKljučne besede:
glbalno segrevanje, ozračje,

 

Sorodne novice:

0<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: