Aktualne novice

Zagrebčani razglasili ponedeljak za dan brez mesa

dodano: 31.7.2010

Zveza društev Joga v vsakdanjem življenju

Zagreb, 24.07.2010, 10:40

"Ponedeljek razglašam za dan, ko bodo občani jedli samo hrano rastlinskega izvora,“ je sporočil zagrebški župan Milan Bandić in tako se je začela kampanja, s katero želijo spremeniti prehranjevalne navade občanov.

Zagrebški župan Milan Bandić je s svojim podpisom pod Deklaracijo o zelenem ponedeljku naznanil začetek kampanje Zeleni ponedeljek. Mesto Zagreb se je skupaj z društvom Prijatelji životinja odločilo, da bo občanom pomagalo, da izboljšajo svoje zdravje s tem, ko bodo en dan v tednu jedli vegetarijansko hrano.

Podobne kampanje sicer potekajo tudi v drugih mestih po svetu, ideja pa se je najprej začela uresničevati v Gentu v Belgiji. Nato so sledila še mesta v Avstraliji, Veliki Britaniji, Kanadi, na Finskem, v ZDA, na Nizozemskem, Tajvanu, Avstriji in Južnoafriški republiki. Tudi svetovno znane osebnosti so javno podprle zeleni ponedeljek, med drugim tudi Paul McCartney, Moby, Yoko Ono, Bryan Adams, Richard Branson, Sheryl Crow, Kevin Spacey, Alec Baldwin, Michael Pollan, Al Gore in Gwyneth Paltrow.

V globalni kampanji sodelujejo tudi nekateri vrtci, šole in fakultete, pa tudi bolnišnice in restavracije. Na Hrvaškem pa so zeleni ponedeljek državljanom poskušali približati tudi s spletno stranjo, na kateri vsak petek objavijo nov recept, ljudje čez vikend kupijo sestavine za vegetarijanske obroke in nato v ponedeljek uživajo v hrani rastlinskega izvora. Organizatorji upajo, da bodo s kampanjo dolgoročno vplivali na prehranjevalne navade ljudi.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.