Aktualne novice

€ko ali eko

dodano: 16.8.2010

Sanja Lončar, urednica novicHrana je postala vse prej kot živilo. Je sredstvo za doseganje dobičkov, nova strategija osvajanja in zasužnjevanja, sredstvo kontrole telesa in duha ter orodje za politični vpliv. In ker cilji upravičujejo sredstva, je tudi na področju industrije hrane dovoljenih vse več tehnologij, o katerih se vam še sanja ne, in med katerimi lahko gensko spremenjeni organizmi celo sodijo med manj nevarne.

Tudi področje eko izdelkov je vse prej kot enostavno. Tisti, ki so na tem področju zavohali denar, poskušajo tudi sem vpeljati enake zakonitosti rasti, obsega in dobičkonosnosti. Zato tudi na področju eko izdelkov ni vse več tako eko, kot bi si želeli.

Če ste to področje začeli spoznavati dovolj zgodaj, potem ste zdaj že vajeni vse večje zapletenosti in ste verjetno že zgradili lastne kriterije ločevanja med zavajanjem in resnico. Naš peti ekovodič vam bo v tem primeru dodal nekaj pomembnih koščkov na že zastavljeni sliki.

Če pa ste novinec na eko igrišču, potem se boste verjetno sprva počutili, kot da vas je nekdo vrgel v Kairo, Bombaj, Peking ali kakšno drugo kaotično mesto, kjer še črk na cestnih oznakah ne morete prebrati. Radi bi tudi vam pomagali, da pri odkrivanju zakladov nove dežele ne bi po nepotrebnem doživljali veliko grenkih izkušenj. Vsega, kar smo do zdaj o tem že napisali, seveda ne moremo ponoviti, zato vam z veseljem priporočamo branje ekovodičev iz leta 2009 in 2008, kjer smo temeljito obdelali označevanje, zanesljivost izdelkov, razlike med integrirano in eko pridelavo, osnove problematike GSO in podobno.

Če lahko konvencionalno primerjamo z džunglo, polno nevarnosti, vam moramo povedati, da tudi eko ni kakšen urejen park, po katerem se sprehajajo le prijazne domače živali. Tudi na eko področju boste morali razviti svojo tankočutnost, uriti svojo nepretrgano pozornost in zaupati sebi bolj kot katerikoli oznaki. Le tako se pride do Eko zakladov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.