Aktualne novice

€ko ali eko

dodano: 16.8.2010

Sanja Lončar, urednica novicHrana je postala vse prej kot živilo. Je sredstvo za doseganje dobičkov, nova strategija osvajanja in zasužnjevanja, sredstvo kontrole telesa in duha ter orodje za politični vpliv. In ker cilji upravičujejo sredstva, je tudi na področju industrije hrane dovoljenih vse več tehnologij, o katerih se vam še sanja ne, in med katerimi lahko gensko spremenjeni organizmi celo sodijo med manj nevarne.

Tudi področje eko izdelkov je vse prej kot enostavno. Tisti, ki so na tem področju zavohali denar, poskušajo tudi sem vpeljati enake zakonitosti rasti, obsega in dobičkonosnosti. Zato tudi na področju eko izdelkov ni vse več tako eko, kot bi si želeli.

Če ste to področje začeli spoznavati dovolj zgodaj, potem ste zdaj že vajeni vse večje zapletenosti in ste verjetno že zgradili lastne kriterije ločevanja med zavajanjem in resnico. Naš peti ekovodič vam bo v tem primeru dodal nekaj pomembnih koščkov na že zastavljeni sliki.

Če pa ste novinec na eko igrišču, potem se boste verjetno sprva počutili, kot da vas je nekdo vrgel v Kairo, Bombaj, Peking ali kakšno drugo kaotično mesto, kjer še črk na cestnih oznakah ne morete prebrati. Radi bi tudi vam pomagali, da pri odkrivanju zakladov nove dežele ne bi po nepotrebnem doživljali veliko grenkih izkušenj. Vsega, kar smo do zdaj o tem že napisali, seveda ne moremo ponoviti, zato vam z veseljem priporočamo branje ekovodičev iz leta 2009 in 2008, kjer smo temeljito obdelali označevanje, zanesljivost izdelkov, razlike med integrirano in eko pridelavo, osnove problematike GSO in podobno.

Če lahko konvencionalno primerjamo z džunglo, polno nevarnosti, vam moramo povedati, da tudi eko ni kakšen urejen park, po katerem se sprehajajo le prijazne domače živali. Tudi na eko področju boste morali razviti svojo tankočutnost, uriti svojo nepretrgano pozornost in zaupati sebi bolj kot katerikoli oznaki. Le tako se pride do Eko zakladov.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: