Aktualne novice

QLIF, največji raziskovalni projekt o ekološkem poljedelstvu

dodano: 18.8.2010

ekovodič 2010/2011


Da gre za projekt velikih razsežnosti, povedo dejstva, da je v petletnih raziskavah sodelovalo kar 35 znanstvenih institucij in industrijskih partnerjev, ki so razpolagali s proračunom v vrednosti 18 milijonov evrov (12,4 milijona evrov je prispevala Evropska komisija). Pri tem je QLIF zanimalo med drugim tudi, kako še bolj izboljšati kakovost eko izdelkov, kako zagotavljati varnost živil, kaj je treba upoštevati pri predelavi živil in kako znižati stroške pri pridelavi eko živil, da bi ti postali dostopni večjemu številu ljudi.  

Eno izmed poglavitnih vprašanj je bilo, ali so živila rastlinskega in živalskega izvora v ekološkem kmetijstvu s prehranskega vidika boljša. Pri iskanju odgovora se niso opirali na izsledke starih raziskav, temveč so samostojno izvajali poskuse z zeljem, s solato, paradižnikom, krompirjem in z žitaricami. Prišli so do jasnega sklepa: ekološka pridelava pri večini živil rastlinskega izvora poveča vsebnost zdravju koristnih sestavin, kot so antioksidanti, vitamini in druge bioaktivne snovi. Kot so ugotovili, k temu pripomorejo organska gnojila, ki jim do tedaj niso pripisovali velikega pomena. Tudi pri raziskavi bio mleka so raziskovalci projekta QLIF prišli do jasnih zaključkov. Takšno mleko ima večjo vsebnost vitaminov in antioksidantov, pa tudi večkratno nenasičenih maščobnih kislin, npr. omega 3.

Najpomembnejši dejavnik je krma živali. Dlje kot se žival zadržuje na pašniku, bolje je.
Odločitev bio ali ne je tako povsem jasna. Zdaj je tudi znanstveno dokazano, da eko živila v primerjavi s konvencionalno pridelanimi živili vsebujejo občutno več hranljivih snovi. Morda bo ta podatek vzpodbudil več kmetov in predelovalcev, da sodelujejo z naravo in potrošnikom končno ponudijo naravna, zdrava in prehransko polna živila.

Več info na: www.food.gov.uk/news/newsarchive/2009/jul/organic; www.qlif.org; www.fibl.org; www.fibl.org/de/schweiz/themen/qlif.html<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.