Aktualne novice

Konvencionalno vrača udarec

dodano: 19.8.2010

revija Bioboom, Winter 09, str. 7–8 (Besser mit Bio…) (ekovodič 2010/2011)Kako raztegljiva je znanost, koliko lahko zaupamo agencijam za varnost hrane in kako veliki so interesi agrarne industrije, na najbolj sramoten način dokazuje študija, ki jo je poleti 2009 izvedla britanska FSA (Food Standard Agency).

Pri navedeni študiji so prišli do sklepa, da so »Izdelki iz konvencionalne pridelave enakovredni ekološkim«. Zanimivo je, da je vpliv uporabe pesticidov, herbicidov in fungicidov povsem izključen iz študije. Tim J. Smith, prvi mož FSA, v odprtem pismu javnosti, ki se je upravičeno razburila, odločitev utemeljuje s tezo, da je uporaba prej navedenih sredstev tako skrbno nadzorovana, da ta nimajo nikakršnega vpliva na zdravje.

FSA je zavestno izpustila tudi študije, ki dokazujejo višji delež bioaktivnih snovi pri ekološkem sadju. V zaključku študije tako celo sami trdijo, da so zaradi pomanjkanja nekaterih podatkov potrebne nadaljnje raziskave.

Prav zanimivo bi bilo videti, kaj so sploh merili (videz? težo?) in kdo je financiral navedeno študijo.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.