Aktualne novice

NA ARKTIKI REKORDNIH 22 STOPINJ

dodano: 9.10.2007

www.umanotera.org etc novice

 
The Independent, 3.10.2007

Na nekaterih območjih Arktike je bilo to poletje zaznati vročinski val brez primere, znanstvena postaja na kanadskem delu Arktike je namerila temperature nad 20 stopinj Celzija, kar je približno 15 stopinj več kot je dolgoletno povprečje. Visoke temperature je septembra spremljalo dramatično taljenje arktičnega ledu, ki je bilo največje do sedaj zabeleženo, kar je še en znak, kako močno globalno segrevanje vpliva na to območje. Znanstveniki iz Queen's University so z začudenjem opazovali, kako so njihovi termometri med julijsko odpravo dosegli 22 stopinj Celzija na otoku Melville, ki je ponavadi eden najbolj mrzlih območij v severni Ameriki.

Visoke temperature na otoku so povzročile katastrofalne zemeljske plazove, saj se je permafrost na bregovih stalil. "Pokrajina se je dobesedno razkosala pred našimi očmi," je povedal profesor Lamoureux.

Tudi na drugih predelih Arktike so beležili višje temperature kot običajno. Mednarodna skupina znanstvenikov ladje Polar Stern iz Inštituta Alfred Wegener v Nemčiji je tudi čutila posledice nenavadno toplega arktičnega poletja. Pričakovali so, da bodo velika območja Arktike prekrita z ledom, ki je debel najmanj 2 metra, a so ugotovili, da se je stanjšal le na en meter. Namesto lomljenja debelega ledu s hitrostjo 1 in 2 vozla, je Polar Stern uspela pluti s hitrostjo 6 vozlov, včasih pa celo na odprtih vodah.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.