Aktualne novice

Alternativne poti do eko hrane

dodano: 26.8.2010

ekovodič 2010/2011Je tudi vas hiter življenjski tempo pripravil do odrekanja eko prehrani, ker se vam zdi preveč nedostopna? Morda živite predaleč od glavnih ponudnikov, morda vam sobotni dopoldnevi ne ustrezajo za odhod na tržnico ali pa je lokalni trgovini zmanjkalo zelenjave, ki ste si jo zaželeli?

Kakorkoli že, tudi področje distribucije sveže eko ponudbe se je moderniziralo in prišlo naproti zahtevam sodobnih potrošnikov. Predstavljamo vam nekaj novejših možnosti, kako priti do eko pridelkov in izdelkov, kadar nimamo možnosti uporabiti klasičnih prodajnih poti.

Mlekomati
Kot ste najbrž že ugotovili, se je povsod po Sloveniji pojavilo že kar precej mlekomatov s svežim mlekom, kar je krasna rešitev za vse, ki nimate možnosti dobiti svežega mleka neposredno od kmeta. Mlekomati so ponavadi postavljeni ob trgovinah in večjih trgovskih centrih, takšni, ki ponujajo ekološko mleko, pa so trenutno štirje, in sicer:
- v Celju na tržnici,
- v Šentjurju pri Celju pri piceriji Osmica,
- v Kočevju pri Nami in
- v Kopru pri trgovskem centru KZ Agraria.

Regiamati
O avtomatih, ki ponujajo svežo zelenjavo in druga zdrava živila, smo že pisali v aprilski številki, ko so bili tik pred začetkom svojega pohoda pri nas. Prvi je bil v maju postavljen na osrednji ljubljanski tržnici (pri tehtnici), kmalu bodo sledile še druge ljubljanske tržnice, nato pa jih bodo začeli postavljati tudi drugod po Sloveniji.

Dostava na dom
V zadnjem letu se je na spletu naselila kopica trgovin s pestro ekološko ponudbo od ekoloških čistil, oblačil in kozmetike do hrane in prehranskih dodatkov. Večina teh trgovin ponuja dostavo po vsej Sloveniji, velikokrat pa imate tudi možnost brezplačne dostave ob nakupu nad določenim zneskom. Da si prihranite brskanje po spletu, lahko seznam spletnih trgovin poiščete tudi na naši spletni strani www.zazdravje.net v rubriki Kje se dobi.

Med spletnimi ponudniki pa so se znašli tudi takšni, ki ponujajo sveža živila (npr. Zeleni zabojček, EkoLife ali Moja tržnica). Pri nekaterih lahko naročate po klasičnem načinu, z izbiro posameznih kosov sadja in zelenjave, še bolj pa se je uveljavil sistem naročanja zabojčkov različnih velikosti (kot bi npr. v samopostrežni restavraciji izbrali veliki ali mali solatni krožnik). Trenutno je takšna dostava možna le na območju Ljubljane in bližnje okolice, vendar smo prepričani, da bo veliko povpraševanje po tovrstni obliki distribucije, kmalu spodbudilo ponudnike tudi na drugih koncih Slovenije.

Izgovorov torej ni več! Ekološka ponudba je prispela vse do vašega praga in le na vas je še, ali ji boste odprli vrata.

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.