Aktualne novice

ALI DELAMO LE ZA VZDRŽEVANJE SVOJEGA AVTOMOBILA?

dodano: 26.8.2010

Novice Etc. 420, 17.8.2010

V Focus društvu za sonaraven razvoj so oblikovali spletni kalkulator stroškov avtomobila, kjer lahko na preprost in hiter način izračunate, koliko vas stane vaš avto in koliko časa delate, da pokrijete stroške njegove uporabe. "Ker se le redkokdo med nami zaveda polnih stroškov svojega avtomobila, smo se odločili ljudem ponuditi orodje za hiter in preprost izračun stroškov avtomobila," je pojasnila vodja programa Mobilnost v Focus društvu Marjeta Benčina. V kalkulator je treba vnesti stroške nakupa, registracije, zavarovanja, število prevoženih kilometrov na leto, ceno avtocestne vinjete in popravil ter rednega pregleda avtomobila. "V kalkulator nismo všteli dodatnih stroškov, kot so na primer nakup prtljažnika ali stojala za kolesa, senčniki, pokrivala proti toči ali smoli, pranje avtomobila, dodatne varnostne ukrepe, vendar pa tudi ti dodatni stroški pogosto niso zanemarljvi," dodaja Katarina Otrin, ki je pripravila spletni kalkulator.

Izračuni so pokazali, da bomo za avtomobil cenejšega razreda (cena okoli 10 tisoč evrov), ki ga bomo vozili povprečno 5 let, z najnižjimi zavarovanji in ostalimi taksami, z minimalnim številom prevoženih kilometrov in nizko porabo goriva (5 l/100 km), z majhnimi stroški parkiranja in minimalnimi stroški servisiranja, na leto odšteli vsaj tri tisoč evrov. Minimalna plača v Sloveniji znaša manj kot 600 evrov. To pomeni, da dela posameznik z minimalno plačo 5 mesecev na leto oziroma 12 dni na mesec ali 3 dni na teden za posedovanje in vzdrževanje svojega avtomobila. "Ali nam avto res pomeni toliko, da mu posvečamo tolikšen delež svojega zaslužka in časa?", razmišlja Marjeta Benčina.

"Vsi primerjamo cene vozovnic javnega prometa s ceno goriva, vendar to ni verodostojna in realna primerjava cene enega in drugega prevoznega sredstva. Če bi v svojo računico vključili še storitev avtomehanika, tehničnih progledov, avtopralnic in vsega ostalega, kar potrebuje vaš avtomobil, bi se marsikdo zamisli, ali je avto kot prevozno sredstvo resnično bolj ugoden kot ostali načini prevoza", opozarja Katarina Otrin. "Res je, da v Sloveniji ne slovimo po učinkovitem in kakovostnem javnem prevozu, vendar je zgodba zatona javnega prometa tesno povezava z zgodbo o vzponu rabe avtomobila. Če nas bo več uporabljalo javni prevoz, bo le-ta postopoma postajal bolj učinkovit in cenejši. Upamo, da vas bo kalkulator spodbudil k razmisleku, ali je res smiselno velik del življenja nameniti posedovanju avtomobila, ali pa je morda bolje spodbuditi rabo javnega prevoza," še dodaja Otrinova.

Kalkulator je dostopen na strani http://www.focus.si/avto.html.Ključne besede:
avto, gorivo, Focus

 

Sorodne novice:

0,03125<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: