Aktualne novice

Lokalne volitve 2010: podnebno-energetski vprašalnik za županske kandidate

dodano: 14.9.2010

Ljubljana, 14. september – UmanoterUmanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, je pred letošnjimi lokalnimi volitvami vsem županskim kandidatom in kandidatkam v mestnih občinah poslala brošuro z naslovom »Župan morda ne more rešiti planeta, lahko pa vsaj začne«. V brošuri jih opozarjamo na nekatere okoljske izzive, ki zadevajo vsako občino prav toliko kot ves svet. V Umanoteri smo prepričani, da bodo tudi mediji pri pokrivanju predvolilne kampanje in soočenj umestili podnebne spremembe in boj proti njihovim posledicam kot eno pomembnih tem.  

Zadnja raziskava javnega mnenja, ki jo je opravila Mediana, kaže, da Slovenci od naših politikov pričakujemo bolj odločno spopadanje s podnebnimi spremembami. (http://www.vlada.si/si/teme_in_projekti/podnebne_spremembe/.). Podnebne spremembe in boj z njihovimi posledicami so izjemno pomembna tema tudi za občine, zato smo v brošuri »Župan morda ne more rešiti planeta, lahko pa vsaj začne« sestavili seznam 11 ukrepov, ki so v obdobju 2010-14 na lokalni ravni realno izvedljivi. Nekateri bolj, drugi manj, odvisno tako od danih razmer v posameznih občinah kot od koalicijske realnosti po volitvah. 

Del poslane brošure je tudi vprašalnik o predvolilni zavezi kandidatov za podnebno-energetsko področje. Do 30. septembra bo Umanotera zbirala odgovore županskih kandidatov in kandidatk na zastavljena vprašanja, na podlagi katerih bomo izdelali podnebni profil posameznih kandidatov in kandidatk. Naše ugotovitve bomo 4. oktobra objavili na spletni strani in o njih obvestili tudi medije.

Brošura »Župan morda ne more rešiti planeta, lahko pa vsaj začne« je namenjena tudi medijem, saj bodo novinarji v njej našli teme in vprašanja, ki jim bodo pomagali pri pokrivanju letošnje predvolilne kampanje.

Več na spletni strani http://www.umanotera.org/index.php?node=241. 

Informacije: Karmen Kogoj Ogris, 01 439 71 00, info@umanotera.org 

Projekt SLOVENIJA, 50 + izvaja Umanotera. Podprt je s subvencijo Islandije, Lihtenštajna in Norveške preko Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.