Aktualne novice

Čigavi ste?

dodano: 1.10.2010

Sanja Lončar (uvodnik oktobrskih novic Skupaj za zdravje človeka in narave)


V času suženjstva smo pripadali lastniku, ki nas je lahko imel priklenjene z verigami. V času fevdalizma smo znova pripadali lastnikom zemljišč in smo bili za pravico bivanja na »njihovi zemlji« prisiljeni dati svojo moč mišic za delo ter po potrebi tudi svoje življenje v vojnah.
V kapitalizmu ne poznamo več imen svojih lastnikov, ne vidimo jih, nimajo nas vklenjenih, vendar pa še kako krmilijo naša življenja in posegajo v naše telo veliko bolj grobo, kot je to počel kateri koli lastnik v preteklosti. Kapital odloča, kaj bomo jedli, s čim nas bodo cepili, kako nas bodo zdravili, koliko strupov in sevanja bomo morali sprejeti v svojem domovanju in okolju itd.

Da živimo v svetu, v katerem je kapital res naših teles vladar, se najbolj zavemo, ko pričakujemo, da bo država (ki naj bi bila naša) varovala našo nedotakljivost. V Ustavi zapisana pravica do ohranjanja zdravja in nedotakljivosti posameznika praviloma izpuhti vsakič, ko trči ob interese kapitala. 

Koliko kemikalij bo dovoljeno v vodi? Koliko sevanja lahko prenese naše živčevje? Toliko, kolikor je potrebno za konkurenčnost industrije. Sodišča to pravico tudi udejanjajo. 

»Prebivalstvo nima pravice, da ne bi bilo izpostavljeno nikakršnemu tveganju. Mejne vrednosti služijo samo temu, da ohranjajo škodo v sprejemljivih mejah.« Tako je zapisalo upravno sodišče v Bernu, Sodba 20928U Se/wi, z dne 5. 3. 2001. 
»Mejnih vrednosti ni treba določati glede na medicinske vidike, temveč glede na ekonomsko znanost in tehnično izvedljivost.« Švicarsko zvezno sodišče, sodba 1A.94/2000/sch, z dne 30. 8. 2000. Pri nas še ni sodb na to temo, vendar je princip razmišljanja enak, posledice pa vse bolj merljive.

Depresijo so tudi uradno razglasili za najbolj razširjeno bolezen zahodnega sveta. V šolah je vse več hiperaktivnih ali avtističnih otrok. Po številu samomorilcev pa smo v samem svetovnem vrhu. Mediji nas pripravljajo na Parkinsonovo, Alzheimerjevo bolezen, multiplo sklerozo, ALS in druge oblike propadanja živčnega sistema, ki postajajo vse bolj verjeten scenarij, ki se nam obeta. Se vam ne zdi, da bi morali več pozornosti posvetiti svojim možganom in živčevju, preden pride do kratkega stika? Ali mogoče verjamete, da bodo drugi to storili namesto vas?<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.