Aktualne novice

Skupna izjava civilnodružbenih organizacij ob 4. oktobru – Svetovnem dnevu živali

dodano: 4.10.2010

Društvo Planet Zemlja

Skupna izjava civilnodružbenih organizacij ob 4. oktobru – Svetovnem dnevu živali
 
Kranj potrebuje zavetišče za živali
(Kranj, 4. oktober) - Ob svetovnem dnevu živali se veliko govori o varstvu živali in njihovih pravicah, odvijajo se različne prireditve v tem duhu, izrečenih je veliko lepo in zanosno zvenečih besed. Pa vendarle bi vsak dan moral biti dan živali.
Ob Svetovnem dnevu živali najprej pomislimo na hišne ljubljenčke, s katerimi smo vsakodnevno v stiku. Odgovorni lastniki skrbniki poskrbimo, da se jim godi dobro, zagotavljamo jim take življenjske pogoje, da se dobro počutijo in ne čutijo pomanjkanja. Žal se ni treba dolgo ozirati naokrog, da odkrijemo žival, ki trpi pomanjkanje, je mučena, zapuščena ali pa se nad njo izvajajo grozodejstva, ki jih normalen um niti dojeti ne more, pa vendar se taki primeri vse prepogosto pojavljajo v medijih.

Kranj je največje gorenjsko mesto in regionalno središče, na katerega se vežejo številne manjše občine. Živali, ki potrebujejo varno zavetje, je v teh časih vse več. Prepričani smo, da je za tiste, ki jih oddajo v zavetišče Horjul, ki ga prizadevno vodi gospa Polona Samec, dobro poskrbljeno. Vendar so tudi kapacitete zavetišča v Horjulu omejene.

Zato Društvo za zaščito živali Kranj, društvo Zdravo mesto, Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski LAJKA in društvo Planet Zemlja ob Svetovnem dnevu živali pozivajo vse pristojne, naj nemudoma pristopijo k trajnem reševanju problematike zavetišča za živali v Kranju. Kranj, občanke in občani Kranja, predvsem pa živali, si zaslužijo primerno skrb in odnos.

Kot je v uvodu knjige o odgovornem lastništvu psa avtor mag. Mitja Šedlbauer, v kateri so na poljuden in razumljiv način navedena vsa dejstva, ki jih mora poznati odgovoren skrbnik psa, lepo povzel misel Mahatme Gandhija: "O veličini naroda in o njegovi moralni razvitosti lahko sodimo po tem, kakšen je njegov odnos do živali."

Ker smo v predvolilnem času, civilnodružbene organizacije pozivajo tudi kandidatko in kandidate za župana Mestne občine Kranj, da se javno zavežejo za izgradnjo zavetišča za živali v Kranju v naslednjem mandatu.

Društvo za zaščito živali Kranj
Društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka
Društvo Zdravo mesto
Društvo Planet ZemljaKljučne besede:
živali, zaščita živali, pravice živali, zavetišče

 

Sorodne novice:

3,222656E-02<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: