Aktualne novice

Političen glas živali

dodano: 4.10.2010

www.vecer.com, 29. 09. 2010

Političen glas živali
 
Tudi živali bi morale imeti svoje pravice - tako vsaj mislijo na Nizozemskem in po novem tudi v Švici. 24. julija 2010 je bila v Švici ustanovljena Stranka za živali (TPS), ki je druga tovrstna stranka v Evropi. Prvi so stranko s podobnim programom ustanovili na Nizozemskem (Partij voor de Dieren). Člani TPS se zavzemajo za interese živali v politiki, gospodarstvu in družbi. Ljudje ne moremo brez živali, žal pa vse pogosteje tudi živali ne brez nas. Objavljamo del pogovora s soustanoviteljem stranke TPS Renatom Pichlerjem, ki je obenem tudi predsednik švicarske vegetarijanske zveze.
- Zakaj ste se odločili ustanoviti Stranko za živali?
"Ideja o Stranki za živali je tlela dlje časa. Po neuspelem referendumu glede uvedbe odvetnikov za živali, se je nuja po zastopanju pravic živali v politiki še povečala. V švicarski zakonodaji sicer obstajajo tako imenovani zakoni za zaščito živali, a se nihče zares ne zavzema zanje. Na drugi strani vedno več ljudi živali dojema kot naša sobitja, naš odnos do njih pa še vedno temelji na maksimiranju dobička. Živali v politiki in gospodarstvu nimajo zastopnika svojih interesov in niti ena švicarska politična stranka se v svojih statutih ne zavzema za živali."
- Česa se boste najprej lotili?
"Trenutno pripravljamo peticijo za pridobitev stalnega odvetnika za živali v Zűrichu. V osrednji Švici, kjer je center švicarske reje prašičev, morajo več jezer že dolga leta umetno prezračevati, saj jezerom zaradi ogromnih količin gnojnice iz živalskih farm primanjkuje kisika. Nujno in hitro je treba ukrepati, saj bomo sicer življenje v jezerih zadušili. Pomembno je, da pri vseh odločitvah premislimo, kakšne koristi bodo od tega imele živali in to bo praviloma tudi v dolgoročnem interesu ljudi, saj neokrnjena narava in miroljubno sožitje med človekom in živalmi služi vsem. S tem se ne povečuje le kakovosti življenja živali, temveč tudi kakovost življenja ljudi."
- Ste tudi predsednik Švicarske vegetarijanske zveze ...
"Stranka za živali ni Stranka vegetarijancev. Prav vsi, ki želijo narediti nekaj dobrega za živali, okolje in ljudi, so dobrodošli. Jaz osebno ne morem svoje ljubezni do živali uskladiti z uživanjem živalskih teles. Ta vidik bo zagotovo še razlog za občasne diskusije, a to ne bi smelo razdvojiti skupnosti zaščitnikov živali. Pomembno je, da živaloljubci in vegetarijanci sodelujemo." (prirejeno po EVANA)Ključne besede:
živali, pravice živali

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.