Aktualne novice

Političen glas živali

dodano: 4.10.2010

www.vecer.com, 29. 09. 2010

Političen glas živali
 
Tudi živali bi morale imeti svoje pravice - tako vsaj mislijo na Nizozemskem in po novem tudi v Švici. 24. julija 2010 je bila v Švici ustanovljena Stranka za živali (TPS), ki je druga tovrstna stranka v Evropi. Prvi so stranko s podobnim programom ustanovili na Nizozemskem (Partij voor de Dieren). Člani TPS se zavzemajo za interese živali v politiki, gospodarstvu in družbi. Ljudje ne moremo brez živali, žal pa vse pogosteje tudi živali ne brez nas. Objavljamo del pogovora s soustanoviteljem stranke TPS Renatom Pichlerjem, ki je obenem tudi predsednik švicarske vegetarijanske zveze.
- Zakaj ste se odločili ustanoviti Stranko za živali?
"Ideja o Stranki za živali je tlela dlje časa. Po neuspelem referendumu glede uvedbe odvetnikov za živali, se je nuja po zastopanju pravic živali v politiki še povečala. V švicarski zakonodaji sicer obstajajo tako imenovani zakoni za zaščito živali, a se nihče zares ne zavzema zanje. Na drugi strani vedno več ljudi živali dojema kot naša sobitja, naš odnos do njih pa še vedno temelji na maksimiranju dobička. Živali v politiki in gospodarstvu nimajo zastopnika svojih interesov in niti ena švicarska politična stranka se v svojih statutih ne zavzema za živali."
- Česa se boste najprej lotili?
"Trenutno pripravljamo peticijo za pridobitev stalnega odvetnika za živali v Zűrichu. V osrednji Švici, kjer je center švicarske reje prašičev, morajo več jezer že dolga leta umetno prezračevati, saj jezerom zaradi ogromnih količin gnojnice iz živalskih farm primanjkuje kisika. Nujno in hitro je treba ukrepati, saj bomo sicer življenje v jezerih zadušili. Pomembno je, da pri vseh odločitvah premislimo, kakšne koristi bodo od tega imele živali in to bo praviloma tudi v dolgoročnem interesu ljudi, saj neokrnjena narava in miroljubno sožitje med človekom in živalmi služi vsem. S tem se ne povečuje le kakovosti življenja živali, temveč tudi kakovost življenja ljudi."
- Ste tudi predsednik Švicarske vegetarijanske zveze ...
"Stranka za živali ni Stranka vegetarijancev. Prav vsi, ki želijo narediti nekaj dobrega za živali, okolje in ljudi, so dobrodošli. Jaz osebno ne morem svoje ljubezni do živali uskladiti z uživanjem živalskih teles. Ta vidik bo zagotovo še razlog za občasne diskusije, a to ne bi smelo razdvojiti skupnosti zaščitnikov živali. Pomembno je, da živaloljubci in vegetarijanci sodelujemo." (prirejeno po EVANA)Ključne besede:
živali, pravice živali

 

Sorodne novice:

0,015625<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: