Aktualne novice

Zaključek akcije »Okolju prijazna občina 2010«

dodano: 12.10.2010

Društvo Planet Zemlja


Društvo Planet Zemlja je 8.10. ob 19.30 v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču podelilo priznanja v okviru akcije »Okolju prijazna občina 2010«. Občine, ki so po podatkih ankete in upoštevajoč velikost občine naredile največ na področju osveščanja in varovanja okolja, so bile izbrane v treh kategorijah; v kategoriji z do 3.000 prebivalcev je bila izbrana občina Dobrovnik, v kategoriji z od 3.000 do 10.000 prebivalcev občina Vojnik in v kategoriji z nad 10.000 prebivalci občina Celje. 
 
Občina Dobrovnik je od drugih občin iz kategorije t.i. majhnih občin izstopila predvsem zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja in centralne čistilne naprave, pri čemer velja omeniti projekta v Romskem naselju in pri Bukovniškem jezeru. Veliko pozornost so usmerili tudi v urejanje okolice vodnih zajetij. Občina ni pozabila na postopno posodobitev ulične razsvetljave in zmanjševanje časa nočne osvetlitve, pospešeno pa se že pripravljajo na projekt izkoriščanja naravnih energentov za ogrevanje javnih objektov, gospodinjstev in proizvodnih prostorov. 
Od vseh sodelujočih občin je v kategoriji z do 3.000 prebivalci sodelovala približno petina občin, predvsem s severovzhoda Slovenije.
 
Občina Vojnik je iz kategorije t.i. srednjih občin izkazala »posebno energijo« ne le s svojim sloganom »V naročju narave«, temveč tudi z urejanjem plinifikacije in postavitvijo ekoloških otokov. Od sebi enako velikih občin se je ločila po izgradnji nizko-energetskega vrtca ter čistilne naprave in kanalizacije Frankolovo oziroma ureditvijo komunalne infrastrukture v Obrtno-poslovni coni Arclin. Zaživel je tudi občinski načrt ureditve javne razsvetljave z energetsko varčnim sistemom.
V občini se z vsakoletnim sofinanciranjem investicij v male čistilne naprave trudijo, da bi občanom pomagali za boljšo kvaliteto bivanja, spomladanska čistilna akcija pa je v občini upihnila že 15 svečk. V občini niso pozabili na vzgojo otrok, saj sta obe osnovni šoli in vrtec vključeni v projekt Eko šola in Eko vrtec.
V kategoriji z od 3000 do 10.000 prebivalcev se je v akcijo vključilo približno 43 odstotkov vseh sodelujočih, pretežno iz osrednjega in severovzhodnega dela Slovenije.

Občina Celje je z izgradnjo centralne čistilne naprave in izgradnjo Regijskega centra za ravnanje z odpadki – RCERO, ter toplarne za termično obdelavo ostankov komunalnih odpadkov in blata čistilne naprave dokazala, da je za mesto ob Savinji trajnostni razvoj prvotnega pomena. Poleg urejenega okolja in rekreacijskih površin, k izboljšanju bivanja v starem mestnem jedru prispeva tudi novozgrajena Osrednja knjižnica z novo zunanjo ureditvijo. Tudi odločitev občinske uprave da izpelje energetsko obnovo javnih zgradb in javne razsvetljave, je prispevala k temu, da je občina dobila naslov Okolju prijazne občine v kategoriji t.i. velikih občin.
V skupini občin z več kot 10.000 prebivalcev je sodelovala dobra tretjina vseh sodelujočih občin, predvsem iz osrednje in severovzhodne Slovenije.

Z akcijo smo v društvu Planet Zemlja opravili prvi posnetek stanja organiziranosti in aktivnosti občinskih uprav na področju odnosa do okolja. Anketa je pokazala, kakšno in kolikšno je sobivanje gospodarstva, lokalne skupnosti in ekologije. Akcija pa je znova dokazala, da je na področju osveščanja še mnogo vrzeli. Več o tem pa boste slišali nocoj na zaključni prireditvi, ki se je bodo poleg vabljenih županov, udeležili tudi razstavljavci sejma Narava – zdravje.

Vsekakor se bo akcija nadaljevala in v društvu že napovedujemo začetek akcije "Okolju prijazna občina 2011" na Svetovni dan Zemlje, 22 aprila 2011. Zaključek tokratne akcije je torej le začetek serije vsakoletnih analiz stanja na področju kvalitete bivanja v naših občinah. 
 
Ker nam ni vseeno!
Društvo Planet Zemlja
www.planet-zemlja.org  << Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: