Aktualne novice

Vam ni vseeno?

dodano: 19.10.2010

oktobrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Projekt "Ni nam vseeno!" je namenjen vsem, ki si želijo več informacij o dodatkih (aditivih), ki se nahajajo v naših pijačah in prehrambenih izdelkih. 

Kako ločevati med nevarnimi, nepotrebnimi in varnimi E-ji? Kako jih prepoznati tudi v primerih, ko proizvajalci namesto "zloglasnih" E-jev na izdelke raje napišejo kemijska imena dodatkov? Kako se izogniti še posebej nevarnim dodatkom v izdelkih za otroke?

Na strani http://www.ninamvseeno.org/ si lahko preberete celotno listo vseh aditivov z opisi delovanja na zdravje in kar je še bolj pomembno, seznam izdelkov, ki so jih v okviru projekta že pregledali in podali njihovo oceno. V pripravljanju liste so uporabili veliko razpoložljivih virov in je precej bolj stroga od tiste, ki jo, na primer, zastopajo zveze potrošnikov. 

Snovalci so pripravili tudi mobilno aplikacijo, ki jo lahko uporabite, ko ste v dilemi, kaj izbrati v trgovini. Če uporabniki v svoj mobilnik vpišete naslov http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/preveri.aspx, se prikaže enostavna stran z enim vnosnim poljem. V vnosno polje nato vpišete številko aditiva ali njegovo točno kemijsko ime (npr. 'E330' ali 'citronska kislina') in svoj vnos potrdite s klikom na gumb oziroma povezavo "Preveri". Sistem bo nato iz podatkovne zbirke poiskal ustrezen zapis in dobili boste ustrezno informacijo o dodatku oziroma tveganju za zdravje.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.