Aktualne novice

Vam ni vseeno?

dodano: 19.10.2010

oktobrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Projekt "Ni nam vseeno!" je namenjen vsem, ki si želijo več informacij o dodatkih (aditivih), ki se nahajajo v naših pijačah in prehrambenih izdelkih. 

Kako ločevati med nevarnimi, nepotrebnimi in varnimi E-ji? Kako jih prepoznati tudi v primerih, ko proizvajalci namesto "zloglasnih" E-jev na izdelke raje napišejo kemijska imena dodatkov? Kako se izogniti še posebej nevarnim dodatkom v izdelkih za otroke?

Na strani http://www.ninamvseeno.org/ si lahko preberete celotno listo vseh aditivov z opisi delovanja na zdravje in kar je še bolj pomembno, seznam izdelkov, ki so jih v okviru projekta že pregledali in podali njihovo oceno. V pripravljanju liste so uporabili veliko razpoložljivih virov in je precej bolj stroga od tiste, ki jo, na primer, zastopajo zveze potrošnikov. 

Snovalci so pripravili tudi mobilno aplikacijo, ki jo lahko uporabite, ko ste v dilemi, kaj izbrati v trgovini. Če uporabniki v svoj mobilnik vpišete naslov http://www.ninamvseeno.org/zdravje/e/preveri.aspx, se prikaže enostavna stran z enim vnosnim poljem. V vnosno polje nato vpišete številko aditiva ali njegovo točno kemijsko ime (npr. 'E330' ali 'citronska kislina') in svoj vnos potrdite s klikom na gumb oziroma povezavo "Preveri". Sistem bo nato iz podatkovne zbirke poiskal ustrezen zapis in dobili boste ustrezno informacijo o dodatku oziroma tveganju za zdravje.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: