Aktualne novice

PREDSEDNIŠKI KANDIDATI O PODNEBNIH SPREMEMBAH

dodano: 19.10.2007

www.umanotera.si

V ponedeljek, 15. oktobra 2007 je potekala akcija Blog Action Day, ki je združila svetovne bloggerje in pisali na skupno temo varstva okolja. Ob tej priloznosti je Umanotera povabila k sodelovanju predsedniške kandidate in jim v razmislek zastavila štiri vprašanja, vezana predvsem na podnebno krizo, ki je danes prepoznavna kot eden ključnih strateških izzivov človeštva. Povabilu se je odzvalo pet kandidatov:

Elena Pečarič,
Mitja Gaspari,
Zmago Jelinčič,
Lojze Peterle in
Danilo Türk.
Menimo, da so njihovi prispevki v okviru te akcije dragoceni predvsem kot priložnost, da volivcem predstavijo svoje poglede na temo, ki - navkljub izjemnemu pomenu - v kampanjah in soočenjih ni bila deležna dovolj pozornosti.

Kandidati so odgovarjali na štiri vprašanja:
1.      Ali podpirate cilj zmanjševanja emisij CO2 v Sloveniji za 30% do leta 2020 in za 80% do leta 2050 (glede na leto 2005)? Morda kakšne druge cilje?

2.      Kako boste ob morebitni izvolitvi v vlogi predsednice podprli doseganje teh ambicioznih ciljev?
3.      Kakšno je vaše videnje vloge Slovenije v mednarodnih procesih o podnebnih spremembah?
4.      Na kakšen način boste v vlogi predsednice podpirali nevladne organizacije na področju?

Razpon pogledov je širok, od prepričanja, da so podnebne spremembe zgolj modna muha političnih elit (Pečarič) do odločne podpore ambicioznim ciljem zmanjševanja emisij toplogrednih plinov v Sloveniji (Gaspari, Jelinčič, Türk), h katerim se je sicer že zavezala Evrospka unija. V vlogi predsednika republike bi sodelovali z vlado (Jelinčič), ozaveščali javnost (Gaspari in Türk), in delovali z lastnim zgledom (Türk). Prispevek Slovenije v mednarodnih procesih vidijo predvsem v raziskovalno-tehnološkem delovanju (Jelinčič in Türk) in spretnih pogajalcih (Türk). Večina napoveduje, da bodo spodbujali civilni dialog in sodelovali z nevladnimi organizacijami na področju okolja.

Več lahko preberete v priponki.
V prilogi pripetega dokumenta najdete tudi preglednico citatov iz odgovorov predsedniških kandidatov. <<...>> (Opomba: nekateri kandidati niso odgovarjali neposredno na vprašanja, ampak širše)

Povezave na njihove bloge oz. razmišljanja lahko najdete na spletni strani http://www.umanotera.org/<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.