Aktualne novice

Načrti EU glede biogoriv povzročajo socialno in okoljsko škodo

dodano: 8.11.2010

ITR

Nova raziskava svari pred velikim povečanjem izpustov ogljika in spremembami rabe zemljišč

Bruselj, Ljubljana, 8. november 2010 – Danes predstavljena študija kaže, da bodo načrti za povečanje rabe biogoriv v Evropi v naslednjih desetih letih zahtevali do 69.000 kvadratnih kilometrov novih zemljišč po vsem svetu in prispevali k povečanju pritiska na podnebje, namesto da bi ga zmanjšali.

Poročilo ugotavlja, da bo treba pretvoriti v polja in plantaže območje, ki je dvakrat večje od Belgije, če evropske države ne bodo spremenile načrtov za pridobivanje motornega bencina in dizelskega goriva iz rastlin za prehrano do leta 2020. To bo ogrozilo gozdove, naravne ekosisteme in revne skupnosti. Nova raziskava prvič doslej analizira rabo biogoriv, ki jo predvidevajo države članice EU v svojih načrtih za obnovljivo energijo in ugotavlja, da:

- bodo biogoriva, ob upoštevanju posrednih sprememb rabe zemljišč, povzročila izpust dodatnih 27-56 milijonov ton toplogrednih plinov na leto, kar ustreza dodatnim 12-26 milijonom avtomobilov na evropskih cestah do leta 2020;

- če se politika EU ne bo spremenila, bodo dodatna biogoriva, ki jih bo EU porabila v naslednjem desetletju, v povprečju za 81-167% slabše vplivala na podnebje kot fosilna goriva.

Slovenske okoljske organizacije se pridružujejo pozivu vladam držav EU in Evropski komisiji, da nujno ocenijo dejanske učinke biogoriv na podnebne spremembe in varnost preskrbe s hrano...

Več na www.itr.si.

Za več informacij:
Anamarija Slabe, INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ, Okoljski center, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana, tel. (01) 4397 460; GSM 041 725 991, faks (01) 4397 105, info@itr.si, www.itr.si.

Nadaljnje študije o učinkih posrednih sprememb rabe zemljišč (v slovenskem jeziku) so na voljo na www.itr.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine: