Aktualne novice

Načrti EU glede biogoriv povzročajo socialno in okoljsko škodo

dodano: 8.11.2010

ITR

Nova raziskava svari pred velikim povečanjem izpustov ogljika in spremembami rabe zemljišč

Bruselj, Ljubljana, 8. november 2010 – Danes predstavljena študija kaže, da bodo načrti za povečanje rabe biogoriv v Evropi v naslednjih desetih letih zahtevali do 69.000 kvadratnih kilometrov novih zemljišč po vsem svetu in prispevali k povečanju pritiska na podnebje, namesto da bi ga zmanjšali.

Poročilo ugotavlja, da bo treba pretvoriti v polja in plantaže območje, ki je dvakrat večje od Belgije, če evropske države ne bodo spremenile načrtov za pridobivanje motornega bencina in dizelskega goriva iz rastlin za prehrano do leta 2020. To bo ogrozilo gozdove, naravne ekosisteme in revne skupnosti. Nova raziskava prvič doslej analizira rabo biogoriv, ki jo predvidevajo države članice EU v svojih načrtih za obnovljivo energijo in ugotavlja, da:

- bodo biogoriva, ob upoštevanju posrednih sprememb rabe zemljišč, povzročila izpust dodatnih 27-56 milijonov ton toplogrednih plinov na leto, kar ustreza dodatnim 12-26 milijonom avtomobilov na evropskih cestah do leta 2020;

- če se politika EU ne bo spremenila, bodo dodatna biogoriva, ki jih bo EU porabila v naslednjem desetletju, v povprečju za 81-167% slabše vplivala na podnebje kot fosilna goriva.

Slovenske okoljske organizacije se pridružujejo pozivu vladam držav EU in Evropski komisiji, da nujno ocenijo dejanske učinke biogoriv na podnebne spremembe in varnost preskrbe s hrano...

Več na www.itr.si.

Za več informacij:
Anamarija Slabe, INŠTITUT ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ, Okoljski center, Trubarjeva 50, 1000 Ljubljana, tel. (01) 4397 460; GSM 041 725 991, faks (01) 4397 105, info@itr.si, www.itr.si.

Nadaljnje študije o učinkih posrednih sprememb rabe zemljišč (v slovenskem jeziku) so na voljo na www.itr.si<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Planina na Pohorju 44, 3214 Zreče
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 23092019)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.